* mtenis.pun.pl - forum tenisowe, Tenis ATP

mtenis.pun.pl - forum fanów tenisa ATP

Ogłoszenie

Forum zosta³o przeniesione na adres: www.mtenis.com.pl

#1 03-01-2010 18:43:42

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

Ulubiony zawodnik: Roger Federer

WTA - temat ogólny.

Statystyki, rankingi, prognozy, dyskusje ogólne na temat zawodniczek i ich dalszej kariery. O tym wszystkim mo¿ecie napisaæ tutaj.

Z za³o¿enia w±tek ma mieæ charakter czysto tenisowy. Na ¿ycie prywatne gwiazd, zdjêcia itp powstan± inne tematy.

MTT - tytu³y (9)
2011: Belgrad, TMS Miami, San Jose; 2010: Wiedeñ, Rotterdam; 2009: TMS Szanghaj, Eastbourne; 2008: US OPEN, Estoril.
MTT - fina³y (8)
2011: TMS Rzym; 2010: Basel, Marsylia; 2009: WTF, Stuttgart, Wimbledon, TMS Madryt; 2008: WTF

#2 03-01-2010 19:14:46

Serenity

User

4804501
SkÄ…d: Zawoja

Re: WTA - temat ogólny.

#3 04-01-2010 20:36:57

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

Mauresmo przechodzi na emeryturê

Dwukrotna zwyciê¿czyni turniejów wielkoszlemowych, by³a liderka ¶wiatowego rankingu Amelie Mauresmo koñczy z wyczynowym uprawianiem sportu. Swoj± decyzjê francuska tenisistka og³osi³a na specjalnie zwo³anej konferencji prasowej.

- Przyjecha³am tutaj, aby og³osiæ koniec mojej kariery. Dok³adnie przemy¶la³am swoj± decyzjê - powiedzia³a Mauresmo, po czym zala³a siê ³zami.

Mauresmo swoj± profesjonaln± karierê rozpoczê³a w wieku 14 lat. Wówczas w 1993 roku wyst±pi³a w pierwszym turnieju z cyklu ITF w Marsylii, ale przegra³a w pierwszej rundzie. Rok pó¼niej w jednym z imprez dotar³a ju¿ do pó³fina³u.

Numer jeden kobiecego tenisa na ¶wiecie Francuska po raz pierwszy zosta³a w 2004 roku, pó¼niej na szczycie znalaz³a siê jeszcze w 2006 roku. Urodzona w Saint-Germain-en-Laye zawodniczka w swojej karierze wygra³a 25 turniejów z cyklu WTA, ostatni Open Gaz de France w lutym tego roku. By³o to jej trzecie zwyciêstwo na kortach w Pary¿u.

Najwiêksze sukcesy Mauresno odnosi³a jednak w 2006 roku, kiedy wygra³a Australian Open oraz Wimbledon.

Ostatnio tenisistka mia³a jednak problemy ze zdrowiem. Po zwyciêstwie w Antwerp Diamond Games w 2007 roku przesz³a operacjê wyrostka robaczkowego, po której nie gra³a przez ponad 2 miesi±ce. Pó¼niej pauzowa³a g³ównie z powodu naci±gniêcia prawego przywodziciela, naci±gniêcia miê¶nia prawego uda oraz urazu miê¶ni miêdzy¿ebrowych.

- Nie mog³am tego wytrzymaæ psychicznie. To co siê sta³o sprawi³o, ¿e nie chcia³o mi siê ju¿ d³u¿ej trenowaæ. Moja kariera tenisowa trwa³a 25 lat, w tym czasie prze¿y³am momenty wzlotu i upadku - doda³a Mauresmo.

W 2007 roku zosta³a uhonorowana przez prezydenta Francji tytu³em Kawalera Orderu Legii Honorowej.

http://www.tenisowy.com/news/1199/maure … _emeryture

Stare info, ale powinno tu byæ. Jedna z zawodniczek, której tenis ogl±da³em najchêtniej. Jednak decyzja s³uszna, bo ostatnie spotkania Amelki wygl±da³y, delikatnie mówi±c, nie najlepiej.

MTT - tytu³y (9)
2011: Belgrad, TMS Miami, San Jose; 2010: Wiedeñ, Rotterdam; 2009: TMS Szanghaj, Eastbourne; 2008: US OPEN, Estoril.
MTT - fina³y (8)
2011: TMS Rzym; 2010: Basel, Marsylia; 2009: WTF, Stuttgart, Wimbledon, TMS Madryt; 2008: WTF

#4 05-01-2010 12:54:40

metjuAR

User

Ulubiony zawodnik: Rod

nie wiedzia³em gdzie to napisaæ lub te¿ wkleiæ wiêc postanowi³em tutaj:

Alarm bombowy w Auckland

Podczas turnieju tenisowego w Auckland znaleziono na trybunach podejrzan± paczkê. W³a¶nie z tego powodu na krótko zosta³ przerwany nowozelandzki turniej. Mecze wznowiono po dwudziestominutowej przerwie.

ciekawe czy jaka¶ kobiecina zapomnia³a zabraæ paczuszkê z pantalonami czy co¶ ?

249,5 km/h
30 singles titles
2007 Davis Cup

#5 19-01-2010 19:54:41

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

http://au.news.yahoo.com/thewest/sport/ … -comeback/

Martina Hingis planuje wróciæ na kort, ale tylko w turniejach pokazowych.
Szwajcarka wyklucza mo¿liwo¶æ kolejnego powrotu do WTA Tour.

MTT - tytu³y (9)
MTT - fina³y (8)

#6 22-01-2010 08:25:37

asiek

User

Australian Open: Wo¼niacki: WTA to w tej chwili jedno wielkie szambo
PRZEGL¡D PRASY. Piotr Wo¼niacki, ojciec tenisistki Karoliny Wozniackiej, mocno skrytykowa³ federacjê WTA w rozmowie z "Przegl±dem Sportowym". - Niewolnictwo podobno siê skoñczy³o, system nakazowo-rozdzielczy te¿, a w tenisie kobiecym wszystko zmierza w tym kierunku - bulwersuje siê Wo¼niacki.
Wyczerpuj±cy sezon Wozniacki przyp³aci³a kontuzj± w Doha

Wo¼niackiego oburza, ¿e WTA wymaga od zawodniczek by ju¿ w listopadzie uk³ada³y swój plan startu na ca³y kolejny rok.

- Sk±d mam wiedzieæ, czy córka za dziewiêæ miesiêcy nie bêdzie mia³a kontuzji? W ka¿dej normalnej robocie jest tak, ¿e jak kto¶ w trakcie wykonywania obowi±zków poniesie uszczerbek na zdrowiu, pracodawca ma obowi±zek mu pomóc. Tymczasem WTA to wo¼nica który zak³ada dziewczynie chom±to i ¿±da aby go ci±gnê³a - bezpardonowo atakuje federacje WTA ojciec jednej z najlepszych tenisistek ¶wiata.

- WTA to w tej chwili jedno wielkie szambo. Niewolnictwo podobno siê skoñczy³o, system nakazowo-rozdzielczy te¿, a w tenisie kobiecym wszystko zmierza w tym kierunku. Najlepsze graj± tam gdzie ka¿±, a nie tam gdzie chc± - irytuje siê.

Kim jest Piotr Wo¼niacki?

Wo¼niacki to by³y pi³karz miêdzy innymi Zag³êbia Lubin. Wyemigrowa³ do Danii, i jego córka Karolina reprezentuje barwy tego kraju. Obecnie jest czwart± tenisistk± ¶wiata wed³ug rankingu WTA.

Radwañski te¿ narzeka

Na ograniczenia obejmuj±ce czo³owe tenisistki narzeka tak¿e Robert Radwañski. -Agnieszka znów jest w dziesi±tce, wiêc musi graæ obowi±zkowo we wszystkich najwiêkszych turniejach. Czasu wystarczy tylko na jeden ma³y turniej na pó³ roku - mówi³ przed sezonem » ojciec i trener najlepszej polskiej tenisistki.

- B³êdem jest te¿ ci±g³e przesuwanie siê w kierunku do Azji. Ale WTA to prywatna firma, jak kto¶ przyje¿d¿a z walizeczk± pieniêdzy, to dostaje turniej. Proszê zobaczyæ, co siê dzieje np. w Niemczech. Bogaty kraj z tradycjami dzi¶ prawie ju¿ nie ma imprez. Bez sensu - irytowa³ siê Radwañski w rozmowie z Jakubem Ciastoniem.

http://www.sport.pl/tenis/1,103960,7479 … jedno.html

Z której strony by nie patrzeæ trudno siê nie zgodziæ Ale kasa, kasa, kasa. Wspó³cze¶nie tylko to siê liczy...

#7 25-01-2010 14:42:57

Mateuszz

User

8466575

Urszula Radwañska odwo³a³a wszystkie starty do po³owy marca z powodu powa¿nych problemów z krêgos³upem. - Na jednym z krêgów pojawi³a siê rysa. Przez piêæ tygodni tylko basen i stacjonarny rowerek, a potem... zobaczymy, co powiedz± lekarze - mówi Sport.pl Robert Radwañski, ojciec i trener Urszuli.

Radwañski poinformowa³ o kontuzji m³odszej córki w nocy polskiego czasu rozsy³aj±c SMS-a do dziennikarzy.

Urszulê od kilku dni bola³y w Melbourne plecy. W pi±tek po raz pierwszy pojecha³a na prze¶wietlenie do szpitala, w niedzielê by³a na badaniu po raz kolejny. - Ból zacz±³ siê nasilaæ od kilku dni. Prze¶wietlenia wykaza³y, ¿e na jednym z krêgów pojawi³a siê rysa. Co¶ siê prawdopodobnie ¼le uk³ada, ¼le siê tam co¶ dzieje w tym krêgos³upie, ale nie chcê wchodziæ w medyczne szczegó³y, bo siê nie znam - opowiada³ Radwañski Sport.pl w poniedzia³ek wieczorem po deblowym meczu Agnieszki, która graj±c w parze z Mari± Kirilenko, awansowa³a do 1/4 fina³u.

- Lekarze WTA powiedzieli, ¿e gdyby dosz³o do pêkniêcia krêgu, to przerwa musia³aby wynie¶æ minimum piêæ miesiêcy. Rysa to jeszcze nie koniec ¶wiata, ale oznacza co najmniej piêæ tygodni odpoczynku. I to nie tylko od tenisa, ale w ogóle od wiêkszego wysi³ku. Urszula nie mo¿e siê za bardzo ruszaæ. Tylko lekko na rowerze stacjonarnym i mo¿e chodziæ na basen. Spêdzi ten czas w Krakowie, gdzie bêdziemy siê jeszcze konsultowaæ z polskimi lekarzami. Nie mam tak do koñca zaufania do lekarzy z WTA, bo ju¿ raz postawili przesadnie dramatyczn± diagnozê. W zesz³ym roku wykryli u Uli cystê w nadgarstku, dramatyzowali, straszyli operacj±, a spokojnie siê j± wyleczy³o na¶wietlaniami. Teraz operacja te¿ moim zdaniem nie wchodzi w grê. Krêgos³upa raczej lepiej w ogóle nie ruszaæ, tylko daæ czas, by samo siê zagoi³o - mówi Radwañski.

Przerwa oznacza, ¿e Urszula nie wyst±pi w ¿adnym turnieju do po³owy marca. Chodzi m.in. o Kuala Lumpur, Dubaj i Indian Wells, gdzie mia³a broniæ sporo punktów za zesz³oroczn± czwart± rundê. Ze wszystkich tych turniejów Radwañska siê w poniedzia³ek oficjalnie wycofa³a. Teoretycznie ma wróciæ w po³owie marca w Miami, ale nie jest to pewne. - Nie da siê tak z marszu wej¶æ w grê po takiej przerwie. Bêdzie musia³a potrenowaæ. Szkoda szczególnie Indian Wells, bo to turniej obowi±zkowy i Ula bêdzie mia³a wpisane zero do rankingu, ale zdrowie jest najwa¿niejsze. Na pewno spadnie w rankingu, ale potem, miejmy nadziejê, bêdzie ju¿ mog³a graæ. Na tym prze¶wietleniu mo¿na by³o zobaczyæ, ¿e ko¶æ siê wygina, ma tam ju¿ rysê, mo¿e doj¶æ do pêkniêcia. Nie wygl±da³o to zbyt dobrze - powiedzia³a nam Agnieszka Radwañska.

Wszyscy podkre¶lali, ¿e Ula problemy z krêgos³upem ma od dawna, co najmniej od dwóch lat. - Po pierwsze, bardzo szybko uros³a, a po drugie, ca³y czas uprawia zawodowo sport. W tenisie gra siê coraz wiêcej na twardej nawierzchni. Pewnie kilka czynników siê na to z³o¿y³o, ale za³atwi³ j± w³a¶nie hardkort - stwierdzi³ Radwañski. - W listopadzie robili¶my specjalistyczne badania i wykaza³y klasyczn± kifozê [wygiêcie] w odcinku lêd¼wiowym. Lekarze siê wtedy nawet pytali, czy Ula nie mia³a jakiego¶ mechanicznego urazu, bo wygl±da³o to, jakby upad³a. Ale nic takiego nie mia³o miejsca. Wniosek wtedy by³ jednak taki, ¿e mo¿e dalej graæ w tenisa. Teraz, ju¿ nie mo¿na. M³oda dziewczyna, 19 lat i ju¿ ma problemy z krêgos³upem... - wzdycha³ trener i ojciec tenisistki.

Kontuzja Urszuli oznacza te¿, ¿e nie zagra w meczu Pucharu Federacji z Belgi±, gdzie 6-7 lutego Polki bêd± walczyæ w Grupie ¦wiatowej II. Kapitan Tomasz Wiktorowski powo³a w jej miejsce Martê Domachowsk±, która ostatnio nie b³yszcza³a form±. Brak Urszuli bêdzie wiêc sporym os³abieniem, tym bardziej, ¿e rywalki przyjad± w sk³adzie Kim Clijsters, Yanina Wickmayer. - Trudno powiedzieæ w jakiej Marta jest formie. Na pewno czeka nas ciê¿ki mecz, bo zagramy z dwoma rywalkami z pierwszej dwudziestki rankingu WTA. Clijsters odpad³a w Melbourne wcze¶nie, ale na pewno zaraz znów bêdzie mocna, a Wickmayer? Ogl±da³am jej mecz z Henin. Niestety, jest w bardzo wysokiej formie - powiedzia³a Agnieszka.

sport.pl

MTT Singiel  (Rank- ----) :
W:
Queens 09
F:
SF:
Australian Open 10 , Wimbledon 09 , Belgrad 09 , s'Hertogenbosch 09

#8 10-02-2010 14:54:21

Barty

User

Chcia³em tylko nadmieniæ, i¿ dzi¶ zobaczy³em zawodniczkê, która mo¿e mnie przyci±gn±æ do ogl±dania WTA, co jest niezwyk³ym wyczynem. Jej imiê to Petra Matriæ, z Chorwacji. Widaæ czysty talent, bez ³upaniny, bardzo ³adnie przy siatce, dzi¶ przy zwyciêstwie z Wickmayer wyra¼nie kontrast miêdzy nimi by³o widaæ. Druga Henin mo¿e byæ w przysz³o¶ci, moim zdaniem

#9 15-02-2010 16:29:24

Art

User

Wróci³a, ¿eby spe³niæ swoje ostatnie marzenie

¯ycie Justine Henin na pozór jest jak z bajki, tak naprawdê los wcale jej jednak nie rozpieszcza³ - ¶mieræ matki, konflikt z ojcem, rozwód, k³opoty ze zdrowiem, oskar¿enia o doping. W styczniu ma³a Belgijka wróci³a do tenisa, ¿eby spe³niæ swoje ostatnie marzenie.

Justine Henin ¿y³a sobie spokojnie bez tenisa a¿ do czerwca ubieg³ego roku, kiedy zobaczy³a  w telewizji, jak Roger Federer wygrywa Roland Garros. Belgijka mia³a za sob± pe³n± sukcesów karierê, siedem wygranych turniejów Wielkiego Szlema, mistrzostwo olimpijskie i 19 mln dol. na koncie. Do szczê¶cia na  pozór nie brakowa³o jej niczego. Straci³a zreszt± do tego stopnia zainteresowanie bia³ym sportem, ¿e nawet nie ¶ledzi³a wyników w internecie. Fina³ w Pary¿u by³ pierwszym meczem, jaki zobaczy³a od 13 miesiêcy!

My¶lami wci±¿ na korcie

Dlaczego wiêc zwyciêstwo Federera tak namiesza³o jej w g³owie?

- Roger wygra³ w ¿yciu wszystko oprócz Roland Garros. Kiedy wreszcie zdoby³ paryski laur, poczu³am co¶ dziwnego. Odezwa³ siê we mnie jaki¶ g³os, którego przez kilka dni nie chcia³am s³uchaæ. Nie mog³am uwierzyæ, ¿e wróci³o co¶, co uwa¿a³am za  martwe. My¶l, ¿e mog³abym znów stan±æ na korcie - wspomina Belgijka na ³amach dziennika "The Times". - G³os  robi³ siê coraz bardziej natarczywy, a¿ wreszcie wziê³am rakietê i posz³am sprawdziæ, jakie to uczucie. Okaza³o siê, ¿e wci±¿ mam w sobie pasjê - dodaje.

Belgijka podkre¶la, ¿e chcia³aby zawsze odczuwaæ tak± pasjê, ale wie, ¿e to niemo¿liwe. Z czasów pierwszego tenisowego ¿ycia wspomina Bo¿e Narodzenie w 2007 roku, które spêdzi³a z rodzin±. Pierwsze od lat, bo po tym, jak po¶lubi³a w 2002 roku Pierre'a-Yves'a Hardenne, zerwa³a z ni± kontakt. Ojciec i rodzeñstwo Henin nie kryli bowiem, ¿e ich zdaniem mê¿a Justine interesowa³y tak naprawdê tylko jej pieni±dze. Pogodzi³ ich dopiero powa¿ny wypadek samochodowy starszego brata tenisistki (ma dwóch i jedn± siostrê, druga umar³a we wczesnym dzieciñstwie).

- Wreszcie byli¶my razem, i to w tak szczególnej chwili. Nie umia³am siê jednak ni± cieszyæ, bo my¶lami by³am gdzie indziej, przy kolejnym turnieju - wspomina Belgijka. Dodaje, ¿e prze¿y³a wówczas powa¿ny kryzys to¿samo¶ci. - Pomy¶la³am, ¿e poza gr± w tenisa nic nie umiem. Zapragnê³am nagle, by co¶ zmieniæ, to dojrzewa³o we mnie przez kolejne pó³ roku - podkre¶la.

Wtajemniczeni mówi±, ¿e za  odej¶ciem Henin z tenisa sta³y te¿ kwestie finansowe, bo by³y (ju¿) m±¿ okaza³ siê w ostatecznym rozrachunku dok³adnie taki, jak my¶leli jej najbli¿si. Gdy   rozpad³ siê ich zwi±zek (na pocz±tku 2007 roku og³osili separacjê), Pierre-Ives pocz±tkowo nie zg³asza³ roszczeñ finansowych. Pó¼niej jednak zmieni³ zdanie i za¿±da³ za rozwód 6,5 mln dol. Argumentowa³, ¿e w du¿ej mierze przyczyni³ siê do sukcesów Belgijki i - co ciekawe - s±d przyzna³ mu racjê. Oprócz pieniêdzy Hardenne otrzyma³ tak¿e prywatny samolot Justine oraz ich dawne mieszkanie w Monte Carlo.

Decyzja Henin (ju¿ bez Hardenne, bo przez kilka lat wystêpowa³a pod podwójnym nazwiskiem) mog³a byæ wiêc podyktowana równie¿ chêci± odciêcia siê od pazernego by³ego mê¿a, a nie zmêczeniem tenisem - sportem, któremu tak wiele zawdziêcza. Teraz, gdy  wróci³a, Pierre-Ives nie mo¿e ju¿ od niej niczego ¿±daæ, ale po kolei.

Osiem bramek i ³zy

Pierwszym sportem, który uprawia³a przysz³a numer jeden na  ¶wiecie, by³ tenis, tyle ¿e... sto³owy. Ko³o rodzinnego domu pañstwa Henin by³a poczta, a w jej ¶wietlicy znajdowa³ siê stó³ pingpongowy.

- Pewnego dnia, gdy mia³am  cztery lata, wziê³am do rêki rakietkê i odbi³am z bratem kilka pi³ek. Pamiêtam, ¿e szalenie mi siê to spodoba³o - wspomina.

Nied³ugo potem - pod wp³ywem rodziców - zamieni³a rakietkê pingpongow± na wiêksz±. I bardzo szybko tak pokocha³a tenis, ¿e niemal siê z ni± nie rozstawa³a. - Gra³am nawet, w domu odbijaj±c pi³kê o ¶cianê w kuchni. By³am tak uparta, ¿e mama poprosi³a ojca, by zapisa³ mnie do klubu, bo inaczej ca³y dom rozwali siê w koñcu jak domek z kart - dodaje ze ¶miechem Henin, która a¿ do 12. roku ¿ycia z równym powodzeniem co tenis uprawia³a... pi³kê no¿n±.

- Jak wszystkie dziewczynki w tym wieku zosta³am w³±czona do dru¿yny ch³opców. Pocz±tkowo traktowali mnie z góry, bo my¶leli, ¿e s± du¿o lepsi. Z czasem, ku mojej rado¶ci, zyska³am ich uznanie. A najpiêkniejszym wspomnieniem z tamtego okresu jest dla mnie mecz, po którym bramkarz rywali rozp³aka³ siê w ramionach mojej mamy. Strzeli³am mu osiem goli, a on nie móg³ siê pogodziæ, ¿e zrobi³a to dziewczyna, i to tyle razy. Dzi¶ patrzê na tamte czasy z du¿ym dystansem, ale futbol nadal jest dla mnie sportem numer dwa - opowiada tenisistka.

Wszystko o mojej matce

W³a¶nie matka by³a zawsze najwa¿niejsz± osob± w ¿yciu Henin. Nic siê w tej kwestii nie zmieni³o, choæ od jej ¶mierci minê³o prawie 15 lat (zmar³a na raka, gdy Justine mia³a niespe³na 13 lat).

"Kiedy mówiê o mojej mamie, nie znajdujê s³ów, które pozwoli³yby w pe³ni wyraziæ ca³y podziw, jakim j± darzy³am, gdy by³am ma³a, i którym darzê j± nadal, choæ nie ma jej ju¿ w¶ród nas" - ten cytat z biografii tenisistki móg³by wystarczyæ za ca³y komentarz. W ksi±¿ce "Szczê¶cie znalezione na korcie" Belgijka po¶wiêci³a matce ca³y rozdzia³. Mo¿na w nim przeczytaæ o tym, jak walczy³a do samego koñca ze ¶mierteln± chorob±.

Jeszcze na dwa miesi±ce przed ¶mierci± pani Françoise Rosiere-Henin zdoby³a siê na  wysi³ek i przejecha³a 1200 km w obie strony, by dotrzeæ do Tarbes, gdzie jej córka gra³a w turnieju Ma³ych Asów. Chcia³a po  raz ostatni zobaczyæ j± na korcie.

- Wiedzia³am, ¿e jest chora, ale do dwunastoletniej dziewczynki nie wszystko dociera³o. Mia³am nadziejê, ¿e wyzdrowieje. Pewnego dnia, gdy siedzia³a przy mnie podczas k±pieli, zapyta³am: "Ale mamo, ty przecie¿ nie umrzesz, prawda?". Odpowiedzia³a: "Ale¿ nie, kochanie. O czym ty mówisz? Czujê siê ¶wietnie". O tym, ¿e nie wyzdrowieje, dowiedzia³am siê dzieñ przed jej ¶mierci± - wspomina Henin. - Bardzo mi jej brak. Do dzi¶ zdarza mi siê p³akaæ, gdy j± wspominam - zdradza.

To w³a¶nie matka zabra³a j±, gdy mia³a 10 lat, do Pary¿a, aby na w³asne oczy zobaczy³a turniej na kortach Rolanda Garrosa. Ma³a Justine powiedzia³a wtedy: - Kiedy¶ ja te¿ tu zwyciê¿ê.

- Nigdy nie zapomnê chwili, kiedy wygra³am pi³kê meczow±. To by³o niezwyk³e. Dreszcze przesz³y mi po plecach i wci±¿ powtarza³am sobie w my¶lach, ¿e to niemo¿liwe. Tyle wa¿nych rzeczy wydarzy³o siê w moim ¿yciu, ale wygranie Roland Garros... Kiedy obiecywa³am to mojej mamie, musia³a sobie pewnie pomy¶leæ, ¿e to naiwne, ¶mieszne ¿yczenie ma³ej dziewczynki. Teraz wiem, i¿ nawet najbardziej zwariowane marzenia czasami siê spe³niaj± - mówi³a po  zwyciêstwie w 2003 roku.

Pierwsz± dam± byæ

To w³a¶nie kolejne niespe³nione marzenie sk³oni³o j± do powrotu. Wimbledon - czyli jedyny Wielki Szlem, którego nigdy nie wygra³a, choæ dwukrotnie by³a dos³ownie o krok, docieraj±c do  fina³u (w 2001 i 2006 r.). Najbardziej bolesnej pora¿ki dozna³a trzy lata temu, gdy wydawa³a siê silniejsza ni¿ kiedykolwiek. Uleg³a jednak w pó³finale Francuzce Marion Bartoli.

- Za ma³o wierzy³am w siebie. Zawsze ba³am siê graæ na trawie przeciw siostrom Williams, zw³aszcza Venus. W 2007 r. m.in.  przegra³am z Bartoli, bo ba³am siê zmierzyæ z Venus w finale - t³umaczy dzi¶ tenisistka.

Wcze¶niej by³y jednak kolejne wielkie triumfy: Roland Garros (lata 2005-2007), US Open (2003 i 2007 r.). Australian Open (2004 r.) i z³oty medal olimpijski w Atenach (2004 r.). A w miêdzyczasie kolejny dramat, gdy okaza³o siê, ¿e cierpi na cytomegaliê - ostr± i bardzo niebezpieczn± (zw³aszcza dla  sportowców) infekcjê wirusow±. Pó¼niej przypl±ta³a jej siê jeszcze kontuzja kolana.

Do k³opotów zdrowotnych dosz³y jeszcze plotki, ¿e sekretem je sukcesów s± ¶rodki dopinguj±ce. Rozpowszechniali je  przyjaciele i ojciec Kim Clijsters - rodaczki i najwiêkszej rywalki Henin. Z t± rodaczk± to ma³a przesada, trzeba bowiem pamiêtaæ, ¿e Belgia to kraj dwóch narodów, które tak naprawdê wiêcej dzieli, ni¿ ³±czy. Tak by³o w³a¶nie z nimi, bo Justine jest francuskojêzyczn± Walonk±, a Kim niderlandzkojêzyczn± Flamandk±. Gdy gra³y w juniorach, porozumiewa³y siê wiêc... po angielsku.  Tak jest do dzi¶.

A pocz±tkowa sympatia przerodzi³a siê szybko w niechêæ, bo Henin wygrywa³a z Clijsters wszystkie najwa¿niejsze mecze (czytaj fina³y Wielkiego Szlema). Okaza³o siê, ¿e na jej sukcesy inaczej patrz± Frankofoni, a inaczej Flamandowie, których media szybko podchwyci³y insynuacje otoczenia Kim.

Apogeum konfliktu mia³o miejsce w 2004 roku, gdy Clijsters odmówi³a wystêpu na igrzyskach w Atenach. Oficjalnie ze strachu przed terrorystami, tak naprawdê chodzi³o jednak o to, ¿e belgijski komitet olimpijski ubra³ sportowców w stroje Adidasa, a Kim mia³a kontrakt z  Fil±. Umowê z Adidasem mia³a za to Henin, co dla rodziny Clijsters pachnia³o spiskiem. Obecnie relacje tenisistek mo¿na nazwaæ zaledwie poprawnymi, choæ obie nie szczêdz± sobie nawzajem pochwa³ w wywiadach.

Obie po powrocie na korty (Kim te¿ mia³a przerwê, podczas której urodzi³a dziecko) rywalizuj± zaciekle o miano pierwszej damy tenisa. Na razie gór± jest Clijsters, która we wrze¶niu wygra³a US Open, a na pocz±tku stycznia pokona³a Henin w finale w Brisbane. W trwaj±cym w³a¶nie Australian Open pozosta³a za to ju¿ tylko Justine (czytaj obok), która twierdzi jednak, ¿e turniej w Melbourne to dla niej dopiero rozgrzewka.

- Mój szczyt formy nadejdzie w po³owie roku - zapowiada.

Czyli gdzie¶ w okolicach Wimbledonu…

http://sport.onet.pl/tenis/wrocila-zeby … omosc.html

#10 19-02-2010 11:56:41

metjuAR

User

Ulubiony zawodnik: Rod

Dubaj porz±dnie sobie "grabi". Znowu sytuacja zwi±zana Z Peer http://www.eurosport.pl/tenis/wta-dubaj … tory.shtml. Ciekaw jestem czy w³adze WTA co¶ z tym racz± zrobiæ bo to jawna dyskryminacja.

Ostatnio edytowany przez metjuAR (19-02-2010 11:57:16)

249,5 km/h
30 singles titles
2007 Davis Cup

#11 19-03-2010 10:09:34

xkasiax

User

POLSAT WARSAW OPEN
Miêdzynarodowy Turniej Tenisowy Kobiet z cyklu Sony Ericsson WTA TOUR
Miejsce : KT Legia, ul. My¶liwiecka 4a, Warszawa
Termin: 15-22 maja 2010 (15-16 maja - eliminacje - wstêp wolny, 17-22 maja turniej g³ówny)
PULA NAGRÓD $600 000 Pre-GRAND SLAM (Pre GS)
Tenisistki ze ¶cis³ej czo³ówki ¶wiatowej
Transmisje Live: POLSAT SPORT/ POLSAT TV i EUROSPORT /pn-pt od godz. 11:15, sob. fina³ godz. 11:45/
System rozgrywek: Gra pojedyñcza - turniej g³ówny - 32 zawodniczki; Gra pojedyñcza - eliminacje - 32 zawodniczki; Gra podwójna - turniej g³ówny - 16 par
Bilety NA TURNIEJ G£ÓWNY JU¯ do nabycia na:
http://biletyna.pl/browse?category_id=5

#12 22-03-2010 10:00:58

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

Ranking ENTRY - 22.03.2010

1 Williams, Serena 8645
2 Wozniacki, Caroline    6375
3 Safina, Dinara    6230
4 Kuznetsova, Svetlana 5930
5 Williams, Venus 5626
6 Dementieva, Elena 5100
7 Azarenka, Victoria    4930
8 Jankovic, Jelena 4765
9 Radwanska, Agnieszka 4080
10 Stosur, Samantha 3565
11 Li, Na 3331
12 Sharapova, Maria 3185
13 Pennetta, Flavia 3100
14 Wickmayer, Yanina 3030
15 Bartoli, Marion 2925
16 Clijsters, Kim 2860

Wo¼niacki #2...Henin zadebiutowa³a" w rankingu na miejscu 33, a Ana polecia³a na pozycjê nr 58.

MTT - tytu³y (9)
MTT - fina³y (8)

#13 05-04-2010 22:07:13

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

Turniej w Miami da³ poka¼ny awans Belgijkom. Clijsters awansowa³a na sam koniec Top-10, a Henin jest ju¿ 23. Tak trzymaæ.

MTT - tytu³y (9)
MTT - fina³y (8)

#14 07-04-2010 19:50:09

Blue

User

Navratilova has breast cancer

Martina Navratilova, one of the finest female tennis players of all time, has been diagnosed with breast cancer.

"I cried," Navratilova, 53, told People magazine about the results of a February biopsy after a routine mammogram revealed a cluster in her left breast.

"It knocked me on my ass, really. I feel so in control of my life and my body, and then this comes, and it's completely out of my hands."

She was diagnosed with a non-invasive form of breast cancer called 'ductal carcinoma in situ', confined to her milk ducts without spreading to the breast tissue.

"It was the best-case scenario you could imagine for detecting breast cancer," Dr. Mindy Nagle, Navratilova’s friend and doctor, added.

The report said Navratilova has already had a lumpectomy and will begin six weeks of radiation therapy in May.

The nine-times Wimbledon champion admitted she had not been getting regular check-ups.

"I went four years between mammograms. I let it slide. Everyone gets busy, but don't make excuses," she said.

"I stay in shape and eat right, and it happened to me. Another year and I could have been in big trouble.

eurosport.yahoo.com

Szok

Ostatnio edytowany przez Blue (07-04-2010 19:51:05)

#15 08-04-2010 16:28:35

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

Po polsku:

Legendarna tenisistka walczy z rakiem

To zabrzmia³o jak wyrok – u legendarnej tenisistki czeskiego pochodzenia lekarze stwierdzili raka piersi. Martina Navratilova przyznaje, ¿e zupe³nie siê za³ama³a. Chorobê wykryto we wczesnym stadium, co pozwala na dobre rokowania.
Martina
Martina Navratilova (fot. PAP/EPA/EDDIE RISCH )
Tenisistka zwierzy³a siê magazynowi „People" ze swoich pierwszych reakcji na informacje o chorobie. – P³aka³am - opowiedzia³a 53-latka. – Zawsze mia³am pe³n± kontrolê nad swoim cia³em, a tu nagle wydarzy³o siê to co¶, co nie jest w moich rêkach – doda³a.

Choroba zosta³a wykryta wcze¶nie, przy rutynowej mammografii. Pozwala to na dobre rokowania. Tenisistka cieszy siê, ¿e w lutym wykona³a to badanie. Za rok mog³oby ju¿ byæ za pó¼no.

– Ostatni raz mia³am mammografiê cztery lata temu – przyznaje i apeluje do kobiet, by nie zaniedbywa³y tego obowi±zku. – Dbam o kondycjê i dobrze siê od¿ywiam, a jednak mi siê to przytrafi³o – mówi z ¿alem.

Gwiazdê czeka teraz lumpektomia (zabieg wykonywany przy raku piersi), a w maju – chemia.

Martina Navratilova to amerykañska tenisistka czeskiego pochodzenia. Jest jedn± z najwybitniejszych przedstawicielek tej dyscypliny. W swojej karierze wygra³a 167 turniejów (18 wielkoszlemowych) singlowych i 177 w rywalizacji deblowej.

http://www.tvp.info/informacje/ludzie/l … em/1628772

MTT - tytu³y (9)
MTT - fina³y (8)

#16 26-04-2010 08:51:01

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

Radwañski: Ula wróci najwcze¶niej w sierpniu

Urszula Radwañska od stycznia nie gra w tenisa z powodu pêkniêcia jednego z krêgów lêd¼wiowego odcinka krêgos³upa. Jej ojciec i trener Robert Radwañski uwa¿a, ¿e wróci na korty najwcze¶niej w sierpniu.

Uraz wykryto w styczniu w Melbourne, podczas wielkoszlemowego Australian Open. Poniewa¿ lekarze zalecili Urszuli zawieszenie treningów na kilka miesiêcy, wyst±pi³a ona do w³adz WTA Tour o "zamro¿enie rankingu" z powodu przewlek³ej kontuzji. W takim przypadku przerwa musi trwaæ minimum pó³ roku.

"Ula, nawet jakby mog³a graæ wcze¶niej, to nie op³aca siê jej wracaæ na kort, bo straci +zamro¿ony ranking+. Wziê³a go w Melbourne, czyli dok³adnie pod koniec lipca koñczy siê jej pó³roczna pauza i wtedy bêdzie mog³a wystartowaæ w o¶miu turniejach bodaj¿e z 74. miejsca w ¶wiecie. Jeden z nich bêdzie wielkoszlemowy" - wyja¶ni³ PAP Robert Radwañski.

"Bêdzie zatem mia³a osiem szans, by nadrobiæ stracone punkty z tego pó³rocza. Wci±¿ do koñca nie wiadomo, jak jest z tym krêgos³upem, ale je¶li wszystko bêdzie w porz±dku, to powinna wróciæ do gry podczas serii turniejów w Stanach Zjednoczonych, poprzedzaj±cych US Open" - powiedzia³.

Pod koniec marca w Los Angeles m³odsza z sióstr Radwañskich przesz³a operacjê, która mia³a na celu przyspieszenie procesu zrastania siê tkanki kostnej w miejscu pêkniêcia.

"Na razie nic nie wiadomo, bo lekarz kazali nam zbadaæ ten kr±g dopiero dwa miesi±ce po operacji. Min±³ miesi±c od zabiegu, wiêc za jakie¶ cztery tygodnie bêdziemy go prze¶wietlaæ i wyniki wy¶lemy do Los Angeles. Oczywi¶cie przed tym zrobimy jeszcze konsultacje w Polce, bo muszê pochwaliæ naszych medyków, ¿e siê ¶wietnie spisali. W USA byli zachwyceni fachowo¶ci± opisu tej patologii oraz jako¶ci± zdjêæ" - doda³.

Obecne problemy zdrowotne Urszuli s± skutkiem wrodzonej wady krêgos³upa, w którym nie domkn±³ siê jeden z krêgów.

"Pó¼niej uros³a szybko i czasem w trakcie gry j± bola³o z jednej strony. Zabieg polega³ praktycznie na uzupe³nieniu szpary materia³em kostnym, zalepieniem jej. Teraz to musi siê po prostu zrosn±æ, a na to potrzeba trochê czasu" - zaznaczy³ Radwañski.

"To jaka¶ nowatorska metoda, która jest pewn± drog± na skróty. Inaczej musieliby¶my robiæ przerwy i czekaæ a¿ samo siê to zro¶nie i pewnie trwa³oby to o wiele d³u¿ej. A mog³oby siê te¿ niezrosn±æ wcale albo nie tak, jak nale¿y. Nie mamy czasu na czekanie, wiec postanowili¶my wzi±æ byka za rogi i pomóc Uli w ten w³a¶nie sposób" - doda³.

W wyniku przerwy w grze, trwaj±cej od stycznia, Urszula spad³a w rankingu WTA poza pierwsz± setkê - jest 107. W weekend wspiera³a w Sopocie z trybun starsz± siostrê Agnieszkê i polskie tenisistki, które przegra³y z Hiszpani± 1:4 w spotkaniu play off rozgrywek Fed Cup, o utrzymanie w Grupie ¦wiatowej II na przysz³y rok.

http://sport.onet.pl/tenis/radwanski-ul … omosc.html

MTT - tytu³y (9)
MTT - fina³y (8)

#17 26-04-2010 09:48:50

Serenity

User

4804501
SkÄ…d: Zawoja

Powa¿na kontuzja Kim Clijsters

Belgijska tenisistka Kim Clijsters zerwa³a miêsieñ w lewej stopie i nie bêdzie mog³a graæ przez kilka tygodni. Pod znakiem zapytania stoi jej wystêp w majowym turnieju wielkoszlemowy French Open na paryskich kortach Rolanda Garrosa.

Clijsters dozna³a urazu w trakcie sobotniego spotkania Fed Cup z Estoni±.

Pokona³a co prawda Maret Ani 6:4, 6:2, ale w niedzielê nie by³a ju¿ zdolna do gry. By unikn±æ pog³êbienia urazu, przez kilka tygodni bêdzie poruszaæ siê o kulach.

http://www.sport.pl/tenis/1,64987,78115 … sters.html

#18 10-05-2010 14:41:57

Art

User

Fibak: Radwañska jest materia³em na numer jeden na ¶wiecie

- Agnieszka Radwañska jest materia³em na numer jeden na ¶wiecie - tak o naszej najlepszej tenisistce mówi³ w poniedzia³ek w magazynie Jeszcze Wiêcej Sportu w Radiu TOK FM Wojciech Fibak, który uwa¿a, ¿e jej najwiêksza zalet± jest technika gry.

- Wyczucie kortu, technika gry i styl, to s± jej najwiêksze atuty. Ona urodzi³a siê z nieprawdopodobnym talentem, ale mam wra¿enie, ¿e czasami brakuje jej po prostu si³y ¿eby jednym uderzeniem zakoñczyæ wymianê - mówi³ Fibak, który zwróci³ te¿ uwagê na s³aby serwis Radwañskiej.

Nasza tenisistka ostatnio ¶wietnie rozpoczyna turnieje, zazwyczaj od wysokich zwyciêstw, po to by chwilê potem nieoczekiwanie przegraæ z ni¿ej rozstawion± zawodniczk±, jednak Fibak wierzy, ¿e Isia w koñcu siê prze³amie - Ja ca³y czas czekam na jej zwyciêstwo w du¿ym turnieju, wiem ¿e j± na to staæ i dlaczego mia³oby to siê nie wydarzyæ w Madrycie? - pyta Fibak.

W pierwszej rundzie Radwañska Mariê Kirilenko 6:2 6:2, teraz zmierzy siê w drugiej - z Patty Schnyder.

http://www.sport.pl/celebrities/1,83535 … en_na.html

#19 10-05-2010 14:43:42

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

Zbli¿aj± siê gry na wysoko¶ciach w Madrycie.

MTT - tytu³y (9)
MTT - fina³y (8)

#20 10-05-2010 16:04:28

szeva

User

Dziêki Wojtek, umiesz mnie rozbawiæ do ³ez

I LOVE TENNIS!!!!!!!!!!!!!!

Stopka forum

RSS