mtenis.pun.pl - forum fanów tenisa ATP
Ojciec Chrzestny
Temat poświęcony wyścigom formuły 1 w sezonie 2010.
Ojciec Chrzestny
Terminarz 2010
14.03 14:00 GP Bahrajnu - Sakhir/Manama
28.03 09:00 GP Australii - Melbourne
04.04 10:00 GP Malezji - Kuala Lumpur
18.04 08:00 GP Chin - Szanghaj
09.05 14:00 GP Hiszpanii - Barcelona
16.05 14:00 GP Monako - Monte Carlo
30.05 14:00 GP Turcji - Stambuł
13.06 18:00 GP Kanady - Montreal
27.06 14:00 GP Europy - Walencja
11.07 14:00 GP Wielkiej Brytanii - Silverstone
25.07 14:00 GP Niemiec - Hockenheimring
01.08 14:00 GP Węgier - Budapeszt
29.08 14:00 GP Belgii - Spa
12.09 14:00 GP Włoch - Monza
26.09 14:00 GP Singapuru - Singapur
10.10 08:00 GP Japonii - Suzuka
24.10 07:00 GP Korei - Yeongam
07.11 18:00 GP Brazylii - Sao Paulo
14.11 15:00 GP Abu Zabi - Abu Zabi
Briatore: nigdy nie wrócę do Formuły 1
Były szef teamu Renault Flavio Briatore oświadczył stanowczo, że nigdy nie powróci do Formuły 1, mimo anulowania mu dożywotniego zakazu działania w tej dziedzinie sportów samochodowych.
We wrześniu ubiegłego roku Międzynarodowa Federacja Samochodowa (FIA) nałożyła na niego taką "banicję" po tym, gdy wyszło na jaw, że podczas GP Singapuru w 2008 r. współdziałał w "ustawieniu" wyścigu. Nelson Piquet Jr celowo wjechał wtedy w bandę, czym umożliwił zwycięstwo Hiszpanowi Fernando Alonso. W styczniu 2010 sąd paryski uchylił tę karę.
- Wykluczam na 100 procent powrót do Formuły 1. Wciąż mam do niej sentyment, choć może byłoby lepiej, gdybym odszedł z niej w końcu 2006 r., gdy Alonso (wówczas kierowca Renault) zdobył swój drugi tytuł mistrza świata - powiedział Briatore w wywiadzie dla włoskiej "Gazzetta dello Sport". Odpowiedział tak na pytanie, czy widzi swą przyszłość w Formule 1 i czy kupiłby team F1.
59-letni Briatore oczekuje na wynik apelacji FIA od orzeczenia sądu w Paryżu w ciągu najbliższych kilku miesięcy. W wywiadzie dla włoskiej gazety życzył swemu byłemu protegowanemu, Michaelowi Schumacherowi powodzenia po powrocie w tym sezonie na tory F1. Jednak wyraził sceptycyzm jeśli chodzi o powrót Niemca na szczyt hierarchii wyścigów F1.
W ubiegłym miesiącu Briatore ustąpił ze stanowiska prezesa drugoligowego (liga Championship), angielskiego klubu piłkarskiego Queens Park Rangers FC, choć pozostał jego akcjonariuszem.
- Zrobiłem to, bo nie chciałem stwarzać kłopotów angielskiej federacji piłkarskiej singapurską sprawą - powiedział Briatore, dodając, że nie ma zamiaru wracać do futbolu, choć media spekulowały, że interesował się włoskim klubem Juventus Turyn.
User
F1 rusza !
Za nieco ponad godzinę rozpoczną się kwalifikacje do pierwszego GP w tym roku
"Nowy" Kubica w nowym Renault zmiennie - na treningach odpowiednio: 3, 15 i 8 miejsce
Typuje Alonso na mistrza tego sezonu.
Ostatnio edytowany przez Kubecki (13-03-2010 09:52:25)
Ojciec Chrzestny
Kubuś, kwale są na żywo w otwartym Polsacie?
User
tak
Last hit for Wimby
1. Vettel
2. Massa
3. Alonso
---
7. Schumi
9. Kubica
Ojciec Chrzestny
Kurde, jakoś nigdy Vettela nie lubiłem i chyba nie polubię.
Bardzo dużo znakomitych kierowców w stawce, szkoda, że już bez Kimmiego.
Ojciec Chrzestny
Red Bulle dominują w kwalifikacjach przed GP Australii, moją ulubioną elimką Mistrzostw Świata. Robert 9
Last hit for Wimby
Ależ wyścig Button przed Kubicą, Massa i Alonso dalej.
Lewis
Ojciec Chrzestny
Niesamowita walka, Robert dał radę, ale też sporo zawdzięcza Alonso i Webberowi. Pierwszy skutecznie blokował Lewisa, drugi zatrzymał Go na dobre.
18 punkcików wpadło.
User
Ależ wyścig, lepszego w życiu nie widziałem
Brawo Robert , znów pech Vettela
Ojciec Chrzestny
Kolejny świetny wyścig Kubicy, Polak po starcie awansował o 2 pozycję i utrzymał znakomite 4 miejsce do mety. Bolid ponoć mało konkurencyjny, ale wyniki póki co znakomite. Brawo.
User
Robert Kubica ubolewa i rezygnuje ze startu
Zespół Renault, w którego barwach jeździ Robert Kubica, wyraził "najgłębsze kondolencje dla narodu polskiego" w związku z katastrofą lotniczą, w której zginęło około 100 bardzo ważnych osobistości w naszym kraju. Oświadczenie w tej sprawie wydał również Robert Kubica.
- Jestem głęboko zszokowany i smutny z powodu tragedii, która dla naszego narodu jest niesłychana. Dzień Pamięci Ofiar Katynia stał się jednym z dni żałoby dla ludzi z Polski. Chcę przekazać moje najszczersze kondolencje rodzinom ofiar. Moje myśli są z Polakami, którzy są dotknięci tą tragedią - napisał Robert Kubica.
Polak miał wystartować w niedzielnym rajdzie Citta di Forli, ale jak informuje portal Pit Stop, zdecydował się zrezygnować.