* mtenis.pun.pl - forum tenisowe, Tenis ATP

mtenis.pun.pl - forum fanów tenisa ATP

Ogłoszenie

Forum zosta³o przeniesione na adres: www.mtenis.com.pl

#21 29-12-2008 22:02:34

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

Ulubiony zawodnik: Roger Federer

Re: WINTER PARK

Dzi¶ ruszy³ s³ynny Turniej Czterech Skoczni. Te zawody, jak ¿adne inne, kojarz± mi siê ze skokami narciarskimi, bo w³a¶nie od nich zacz±³em kiedy¶ ogl±daæ tê zimow± dyscyplinê.

Polacy fatalnie - 2 w konkursie, sam Ma³ysz w 30 i to na 27 miejscu. Wygra³ niezawodny w tym roku Amman, pozytywnie zaskoczy³ mnie Martin Schmitt

MTT - tytu³y (9)
2011: Belgrad, TMS Miami, San Jose; 2010: Wiedeñ, Rotterdam; 2009: TMS Szanghaj, Eastbourne; 2008: US OPEN, Estoril.
MTT - fina³y (8)
2011: TMS Rzym; 2010: Basel, Marsylia; 2009: WTF, Stuttgart, Wimbledon, TMS Madryt; 2008: WTF

#22 30-12-2008 14:27:21

Sydney

User

Ulubiony zawodnik: Gaston Gaudio

Ogl±da³em od drugiej serii z nadzieja ¿e dadz± w koñcu wygrac wiecznie drugiemu Loitzlowi .
Chyba jednak pomy³k± by³o powierzenie naszej kadry Kruczkowi . Ja siê tam nie znam , ale mo¿e Ada¶ juz do mistrzostw ¶wiata powinien przygotowywaæ sie ze swoim wujkiem Janem Szturcem , w przesz³o¶ci takie zabiegi dawaly efekty ...

Janko Tipsarevic ~~ Marcos Baghdatis ~~ Philipp Kohlschreiber
~~Nicolas Almagro~~Jeremy Chardy~~Gaston Gaudio~~Dmitry Tursunow~~Eduardo Schwank~~

#23 30-12-2008 18:56:50

b@der

User

10866921

No rzeczywi¶cie... Kruczek sam skakaæ nie umia³, to po co siê bra³ do trenowania... Ja tego nie rozumiem. Takiemu cz³owieku doj¶æ siê nie powinno do zarz±dzania Polsk± ekip±...Ohhh ta Polska...

#24 01-01-2009 13:52:01

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

¯enada jaka¶

Ma³ysz 37 , w ogóle wszyscy Polacy katastrofalnie.
Kruczek to by³ wielki b³±d - PZN chcia³ siê okazaæ cudownym ³owc± talentów trenerskich, wysz³a totalna klapa i amatorka.
Sezon chyba jest przegrany, a wypowiedzi skoczków jak i samego trenera s± na tyle czytelne,¿e w ¿aden sposób kurtuazja wywiadowa nie zatuszuje atmosfery rezygnacji w naszej kadrze.

MTT - tytu³y (9)
2011: Belgrad, TMS Miami, San Jose; 2010: Wiedeñ, Rotterdam; 2009: TMS Szanghaj, Eastbourne; 2008: US OPEN, Estoril.
MTT - fina³y (8)
2011: TMS Rzym; 2010: Basel, Marsylia; 2009: WTF, Stuttgart, Wimbledon, TMS Madryt; 2008: WTF

#25 01-01-2009 17:23:29

Kubecki

User

Ulubiony zawodnik: Novak Djokovic

Sk±d siê bior± te nasze polskie "talenty" ? Jak slysze wypowiedzi Stocha, ¯y³y lub przypominam sobie Bachledê i Robercika: " Skoki by³y dobre, lecz trochê z³e", to krew mnie zalewa

http://www.youtube.com/watch?v=Zs_5epw-Mj0 - polski orze³

Adam jeszcze wróci, mo¿e nie bêdzie wymiataæ rywali jak dawniej ale do czo³ówki zawita jeszcze

#26 02-01-2009 18:45:05

Sydney

User

Ulubiony zawodnik: Gaston Gaudio

Kubecki napisał:

http://www.youtube.com/watch?v=Zs_5epw-Mj0 - polski orze³

haha boska to komedia xDDDD

Tymczasem po zawodach na niemieckich obiektach tj. na pó³metku TCS prowadzi wczorajszy triumfator Wolfgang Loitzl ( wreszcie )przed Ammanem o 0,5 pkt , w Ga-Pa swoje szanse na koñcowy sukces zaprzepa¶ci³ chyba bezkonkurencyjny w kwalifikacjach Gregor Schlirenzauer , nawiasem mowi±c najlepszy tenisista w¶ród
skoczkow trac±c do Loitzla blisko 20 pkt , szkoda troche ...

Ostatnio edytowany przez Sydney (02-01-2009 18:45:39)

Janko Tipsarevic ~~ Marcos Baghdatis ~~ Philipp Kohlschreiber
~~Nicolas Almagro~~Jeremy Chardy~~Gaston Gaudio~~Dmitry Tursunow~~Eduardo Schwank~~

#27 02-01-2009 18:51:20

asiek

User

Kruczek mo¿e ma wiedze na temat trenowania ale to jest nie pojête by trenowa³ by³ych kolegów. Jeszcze do tego z nielotem Matej± ... To zgraja teoretyków. Jak widaæ trenowanie to nie tylko wiedza. Takim, ma³o do¶wiadczonym trenerom powinno siê daæ najpierw do trenowania juniorów, co najwy¿ej kadre B. A tak PZS od razu rzuci³ ich na g³êbok± wodê.

#28 02-01-2009 20:57:57

gosea

User

asiek,rozwaliles mnie z tym nielotem:D

wedlug mnie cud by sie stal,jesli Adam skakalby jak dawniej. Chyba to juz nieraalne,niestety......ale to juz bylo i nie wroci wiecej itd. i zaden nielot czy lot raczej tego nie zmieni±.

Ostatnio edytowany przez gosea (02-01-2009 20:58:45)

#29 06-01-2009 16:26:15

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

Loitzl 142,5 metra , noty: 20, 20, 20, 20, 20

Ale forma!

MTT - tytu³y (9)
MTT - fina³y (8)

#30 06-01-2009 16:30:38

Robertinho

Moderator

Ulubiony zawodnik: Roger Federer forever

Zapomia³em, ¿e TCS dzi¶. W³±czam na chwile TV, a tu Loitzl plombe wali. I jak on cudownie skacze, co za styl!

#31 06-01-2009 17:13:55

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

I jeszcze raz Ale kozak, 3 wygrane (3 pierwsze victorie w karierze) i zas³u¿enie zgarnia TCS 08/09.

Brawo ! Piêkna chwila

MTT - tytu³y (9)
MTT - fina³y (8)

#32 07-01-2009 16:08:06

janciosek

User

Wyobra¿asz sobie takie co¶ w tenisie? ¯e kto¶ gra od lat i nic nie mo¿e wygraæ, a potem wygrywa trzy presti¿owe turnieje tydzieñ po tygodniu?
Ale dla Loitzla brawo, chyba wszyscy lubi± go¶cia...

Ca³kiem Nowy Blog Sportowy
www.janciosek.blogspot.com

#33 14-01-2009 08:53:48

Robertinho

Moderator

Ulubiony zawodnik: Roger Federer forever

Ma³ysz: Po Ga-Pa chcia³em koñczyæ karierê

- Czas pomy¶leæ o sobie. Potrzebujê do¶wiadczonego trenera, takiego jak Hannu Lepistö. Z £ukaszem Kruczkiem i reszt± kadry chcê wspó³pracowaæ, nie rywalizowaæ. W pewnym momencie jednak £ukasz nie by³ mi ju¿ w stanie pomóc - mówi "Gazecie" i Sport.pl najlepszy polski skoczek, który wczoraj wróci³ z treningów w Finlandii

W pi±tek i sobotê konkursy P¦ w skokach w Zakopanem. Czy Adam Ma³ysz bêdzie pod Tatrami odmieniony tygodniem skakania w Lahti pod okiem by³ego trenera polskiej kadry, 65-letniego Lepistö? Po ubieg³ym sezonie Polski Zwi±zek Narciarski nie przed³u¿y³ umowy z Finem. Od pó³tora roku Ma³ysza mêcz± skoki, bo od marca 2007 r. nie by³ ani razu na podium P¦. W tym sezonie zajmuje dopiero 30. lokatê w P¦.

Robert B³oñski: Du¿o pan trenowa³ w Finlandii?

-Adam Ma³ysz: Dziennikarzy nie by³o, wiêc spokój mia³em. Co do skakania, to nie sprzyja³a mi pogoda. Wia³o, poza tym raz by³o bardzo zimno, raz za ciep³o. Czasem lepiej trenowaæ w trudnych warunkach, bo potem jest siê przygotowanym na wszystko. Od ubieg³ego pi±tku odda³em w Lahti ponad 50 skoków. By³em te¿ na badaniach si³y i mocy w instytucie w Jyväskylä. To by³o co¶ podobnego do tego, co robili¶my z £ukaszem Kruczkiem, ale inaczej zinterpretowano wyniki. Na tej podstawie zaczêli¶my z Lepistö pracê nad moj± technik±.

Co wykaza³y badania?

-¯e jestem za szybki na progu. Pierwsze ruchy, tu¿ przed odbiciem, robiê za gwa³townie i pó¼niej nie ma ostatniego wypchniêcia. Szybki, krótki ruch powoduje cofniêcie siê kolan, w rezultacie nie mam szybko¶ci w powietrzu, a potem spadam za blisko.

Jakie lekarstwo znalaz³ Hannu Lepistö na pana problemy?

-Sporo skaka³em, ale i trenowa³em w hali. Robili¶my wszystko, by przed³u¿yæ odbicie. By nie by³o szybkie, tylko spokojne i miarowe. Zmienia³em te¿ pozycjê dojazdow±, bo by³a z³a. Co skok to je¼dzi³em inaczej. Nie byli¶my w stanie niczego dopracowaæ, za du¿o by³o zmian, kombinacji: "mo¿e tak, a mo¿e tak".

-U Lepistö by³o stanowcze: "masz jechaæ tak, i koniec. A tak siê odbijesz". I forma posz³a do przodu. Nie ma jednak co oczekiwaæ cudów ju¿ w Zakopanem, ale ten wyjazd do Lahti by³ dobrym pomys³em. Sporo siê dowiedzia³em. Pod koniec technika zaczyna³a wygl±daæ nie¼le. Cieszê siê przynajmniej z tego, ¿e nie sta³em w miejscu, tylko próbowa³em co¶ zaradziæ.

Z czego wyniknê³o rozregulowanie pana techniki?

-Z przygotowañ do sezonu, które by³y podporz±dkowane jednemu: by w nogach mieæ jak najwiêcej mocy. By by³o siê z czego odbijaæ. To siê uda³o. Mocny jestem, ale po drodze zagubi³em technikê. Przy tej szybko¶ci nie jestem w stanie nad±¿yæ z odbiciem. Dlatego jest ono za krótkie.

Hannu mia³ jedn± g³ówn± uwagê: nie wolno trenowaæ mocy czy si³y, zapominaj±c o technice. To s± nieroz³±czne rzeczy. Nie da siê æwiczyæ raz mocy, raz techniki. To musi i¶æ w parze, nawet kiedy po zajêciach na si³owni jest siê zmêczonym. £ukasz po konsultacjach z profesorem Jerzym ¯o³±dziem w ogóle nie robi³ odbiæ. Po testach w Jyväskylä, rozmowach z Hannu i z innym fiñskim trenerem Mattim Pullim [by³y trener najlepszego skoczka wszech czasów Matti Nykänena] wiem, ¿e tak siê nie da. Odbicia trzeba robiæ, to sta³y element treningów. Jak siê nie æwiczy ich na sucho, to ciê¿ko je wytrenowaæ wy³±cznie na skoczni.

Wyjecha³ pan z Polski nagle. Zadzwoni³ do Lepistö i poprosi³ o konsultacjê. W Polsce odebrano to jako wotum nieufno¶ci wobec trenera kadry £ukasza Kruczka.

-Jakie tam wotum nieufno¶ci. Gdybym nie pojecha³ i czego¶ z t± swoj± z³± form± nie zrobi³, sam mia³bym do siebie pretensje, ¿e siê nie stara³em. Chcê jak najlepiej skakaæ i godnie reprezentowaæ Polskê. Konsultowa³em wszystko z £ukaszem. Choæ by³o mu ciê¿ko siê z tym pogodziæ, dosta³em zgodê na wyjazd od Polskiego Zwi±zku Narciarskiego. Nie zrobi³em wiêc niczego poza czyimi¶ plecami. Decyzja nale¿a³a do mnie, ale by³a konsultowana. Przykro mi, ¿e tak to odebrano. £ukasz to dobry trener, ale jestem za bardzo do¶wiadczonym zawodnikiem i w pewnym momencie £ukasz nie by³ ju¿ w stanie mi pomóc. Co¶ trzeba by³o robiæ, dlatego pojecha³em do Hannu.

Prezes Apoloniusz Tajner mówi, ¿e kiedy Fin by³ trenerem kadry, sta³ z boku i tylko podpowiada³, radzi³.

-Tylko tak wygl±da³o, ¿e sta³ z boku. Czasem szed³ w k±t, ale po to, by siê zastanowiæ. Za chwilê wraca³ i mówi³, co robiæ. To stanowczy cz³owiek. Jak co¶ powie, to tak musi byæ. Da³o siê z nim rozmawiaæ, ale przekonaæ, by zmieni³ zdanie - niezwykle ciê¿ko. Ja siê jednak dogadywa³em.

Czy jest mo¿liwe, by powsta³ "team Ma³ysz" z Lepistö jako trenerem g³ównym?

-Chcia³bym, ale nie pod tak± nazw±. ¬le mi siê kojarzy. Sama idea jest dobra, chcê, by Hannu zosta³ w³±czony w mój trening. To wielki autorytet, nie tylko dla mnie. Nie tylko ja przyje¿d¿a³em do niego na konsultacje.

W pewnym momencie zrozumia³em, ¿e trzeba mi kogo¶, kto powie: "Adam, rób tak i tak", a ja siê do tego zastosujê. Bo sam by³em zagubiony, nie wiedzia³em, co robiæ, jak jechaæ, jak skakaæ... Nie wiem, jak dalsza wspó³praca z Lepistö mia³aby wygl±daæ, ale chcê jej.

Rozmawia³ pan o tym z Lepistö?

-Tak, ale ja sobie mogê rozmawiaæ. To nie tylko moja decyzja. Musz± siê spotkaæ ludzie z PZN, mój mened¿er Edi Federer i pomy¶leæ, jak to u³o¿yæ. Nacisk ze strony Federera, by tak siê sta³o, jest du¿y.

Prezes Tajner mówi tak: "Zobaczymy, czy Adam nie bêdzie chcia³ trenowaæ indywidualnie z Lepistö. Do tej pory zawsze chcia³ trenowaæ w grupie, nigdy osobno. Ale teraz skoñczy³ 30 lat i mo¿e siê to zmieni³o". Czyli Zwi±zek nie mówi "nie".
Bo teamy istniej±. Tak± grupê ma choæby Justyna Kowalczyk. Mnie by³o trudniej, jestem towarzyski, a nie samotnik. Zawsze chcia³em pomagaæ ch³opakom, byæ w ich gronie, tam, gdzie co¶ siê dzia³o. Nawet po to, by udzieliæ rady. Nadszed³ jednak moment, ¿e trzeba pomy¶leæ o sobie. Dopóki by³o dobrze, to OK. Ale jak przyszed³ d³u¿szy kryzys, trzeba dzia³aæ, zadbaæ o siebie.

Prezes PZN wyklucza powrót Lepistö na stanowisko pierwszego trenera ca³ej kadry, ale na powo³anie go na trenera Adama Ma³ysza wyra¿a zgodê.

-To dobry pomys³. £ukasz i Zbyszek Klimowski robi± bardzo dobr± robotê z kadr±. Pracuj± z bardzo m³odymi ch³opakami, od których jestem starszy o dziesiêæ lat. Na pocz±tku trudno mi by³o zaaklimatyzowaæ siê w tej grupie. To inne pokolenie... Ch³opakom podoba siê to, co robi £ukasz. Wymy¶la³ treningi, ale i inne atrakcje. Wspinaczki, szybkowce, równowa¿nie... Ja jestem na to za stary. Potrzebujê "starej" szko³y, która czasem da wycisk, a czasem podpowie, co robiæ. Sam te¿ muszê wiedzieæ, na co mnie staæ. Teraz - nie wiem.

Tê bezradno¶æ widaæ by³o na Turnieju Czterech Skoczni.

-W Innsbrucku mog³em byæ zadowolony z postêpu w porównaniu z Garmisch-Partenkirchen, gdzie nie wszed³em do drugiej serii. Ale kto da³by mi gwarancjê, ¿e w Bischofshofen nie by³oby powtórki z Ga-Pa? Trwanie w TCS nie mia³o sensu. Do dzi¶ nie wiem, dlaczego w Ga-Pa skoczy³em tak s³abo. By³em za³amany. Nie wiedzia³em, co robiæ. Zastanawia³em siê nawet, czy nie koñczyæ kariery. "Czy to ju¿ koniec mojego skakania?" - my¶la³em.

Od pocz±tku sezonu, od zawodów w Kuusamo, z konkursu na konkurs skaka³em s³abiej. Nie mia³em ani jednego dobrego momentu. W Ga-Pa nie wszed³em do drugiej serii, i to by³ dla mnie szok. Tak fatalnego lata w po³±czeniu z tak beznadziejn± zim± nie mia³em nigdy. St±d najgorsze my¶li i decyzja o wyje¼dzie do Finlandii.

Je¼dzi³by pan do Lahti czy Lepistö do Polski?

-Nie wiem. Nie ja to bêdê uk³ada³, nie ja o tym zdecydujê. Muszê porozmawiaæ dzia³aczami PZN i liczyæ na ich akceptacjê. Muszê te¿ pomówiæ z £ukaszem, bo to nie jest ³atwa sytuacja dla nas obu. ¯eby co¶ takiego mog³o dobrze funkcjonowaæ, nie mo¿e byæ miêdzy nami rywalizacji, tylko pe³na wspó³praca.

Czy przed M¦ w Libercu bêdzie siê pan konsultowa³ z Lepistö?

-To nasze osobiste sprawy. Ale rozmawiali¶my, co jeszcze mo¿na zrobiæ przed 18 lutego. Ale zaanga¿owaæ siê w to musi wiêcej osób.

Ze sponsorami, by p³aciæ Lepistö, nie powinno byæ chyba problemów?

-Te¿ mam tak± nadziejê. Choæ by³ w Polsce szum, dlaczego robiæ mi jakie¶ przywileje kosztem innych. Trudno.

W pi±tek i sobotê konkursy w Zakopanem. Co pan powie kibicom?

-Niech trzymaj± kciuki. Ale niczego nie obiecam. Nie powiem: "wygram w Zakopanem", bo jak nie wygram... Zapraszam wszystkich i niech kibice os±dz±, co siê zmieni³o. Na cuda nie liczê, ale skoki w Lahti by³y stabilne. Jak bêdê tak samo skaka³ w Zakopanem, mo¿na liczyæ na postêp.

-Pod Wielk± Krokiew nie przyje¿d¿aj± najlepsi skoczkowie z Finlandii czy Norwegii. Wie pan dlaczego?

Chc± lecieæ do Vancouver i tam skoczyæ za tydzieñ na olimpijskich obiektach. Niedawno skoñczy³ siê Turniej Czterech Skoczni, teraz by³y loty w Kulm, jest Zakopane. Potem od razu trzeba lecieæ do Kanady. Kiedy¶ trzeba odetchn±æ.

Pan leci za ocean?

-By³y takie plany. Potem zdecydowano, ¿e nie. A ja chcia³bym polecieæ. Móg³bym odpu¶ciæ kolejne konkursy, ale je¶li nie polecê do Kanady, to i nie wystartujê w Sapporo. Zrobi³aby siê za d³uga przerwa. Przelecia³by mi ca³y Puchar ¦wiata. Wiem, ¿e s± mistrzostwa ¶wiata, a ja na Kryszta³ow± Kulê szans nie mam. Startowaæ w P¦ jednak powinienem. Muszê skakaæ stabilnie, to mnie rozpêdzi. Chcê byæ zadowolony chocia¿ z koñcówki tego sezonu.

¬ród³o: Gazeta Wyborcza
(gazeta.pl)

#34 16-01-2009 22:35:53

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

Polacy dzisiaj pozytywnie, dawno nie by³o tak udanie. Ma³ysz w 10, stoch i ¦li¿ w 20 - 7 Polakow w 2 serii.
Niemniej jestem pewny, ¿e to jednorazowy wyskok. Wszyscy, poza Malyszem wróc± do swojej "w³a¶ciwej formy".
Dzi¶ pomog³a w³asna skocznia i okrojona obsada. Znakomity Loitzl ponownie.

MTT - tytu³y (9)
MTT - fina³y (8)

#35 16-01-2009 22:42:18

b@der

User

10866921

Dok³adnie... Jako¶ nie chce mi siê wierzyæ w ich ustabilizowanie... Szczególnie Stocha. Onw poprzednim sezonie zacz±³ czasem skakaæ lepiej ni¿ Ma³ysz,a pó¼niej do konkursu siê kwalifikowaæ nie umia³... Tacy Polacy xD

#36 25-01-2009 20:06:46

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

Vancouver: Adam na podium !

MTT - tytu³y (9)
MTT - fina³y (8)

#37 25-01-2009 20:14:37

COA

Last hit for Wimby

Ulubiony zawodnik: Andy Roddick

Weekend Tomka Sikory w Anterselwie
Sprint - 3
Bieg na dochodzenie (xDDD) - 4
Bieg masowy (xDDDDDDDDD) - 7, kapitalne widowisko, dziewiêciu walczy³o na finiszu.

I Polak znowu traci bardzo niewiele w generalce do Svendsena.

stan na 21;24 - Dawi¶ za wcze¶nie wyszed³ z progu, Adam 4. xDDDDD

MTT GOAT (2xWimbledon, US Open, 7 innych, w tym Miami i Queens)

Come on Andy!

#38 25-01-2009 20:18:36

DUN I LOVE

Ojciec Chrzestny

Jednak mnie ponios³o Adam ostatecznie 4 - znakomita koñcówka, nie s±dzi³em, ¿e po takim skoku Larinto puszcz± Gregora - efektowna koñcówka.

Graty Adam

MTT - tytu³y (9)
MTT - fina³y (8)

#39 25-01-2009 20:42:51

Raddcik

Come on Andy !

Ulubiony zawodnik: Andy Roddick

DUN I LOVE napisał:

Jednak mnie ponios³o Adam ostatecznie 4 - znakomita koñcówka, nie s±dzi³em, ¿e po takim skoku Larinto puszcz± Gregora - efektowna koñcówka.

Graty Adam

By³o by podium - gdyby pu¶cili go w tych samych warunkach co pierwsz± 3,no ale cos zrobic musial skakac przy tylnym wietrze (przy którym Jacobsen skoczy³ 16m bli¿ej)

'03.07.2011 - Tennis Died' [*]

#40 25-01-2009 20:48:12

Yannick

User

Ulubiony zawodnik: Tomic-Roddick

Dobre i  4 miejsce    wielu ju¿ Adama spisa³o na straty, a tu proszê taki wynik, miejmy nadzieje  ze jakie¶ podium do koñca sezonu siê Adamowi  jeszcze  trafi mo¿e na M¦ 

Stopka forum

RSS