mtenis.pun.pl - forum fanw tenisa ATP
Last hit for Wimby
Tak, wiem ¿e temat brzmi rewelacyjnie, ale nic innego nie przysz³o mi do ³ba, co by zawar³o wszystkie te aspekty, czyli :
- jak d³ugo, ile i gdzie gramy
- czy bierzemy udzia³ w turniejach lokalnych, tudzie¿ atp
- mieli¶my jaki¶ epizod zawodniczy
- nasze stroje, rakiety, naci±gi, i tego typu sprawy
- DUN I LOVE i jego historie kortowe z Pindollem
Zapraszam do dyskusji, je¶li co¶ pomin±³em to dopisujcie, ja siê wypowiem pó¼niej.
Hm, wiêc jakie¶ 3 lata ju¿ bêd±, odk±d zaczê³am moj± 'tenisow± kariere'. Gram na Olszynkach, (tak, tak du¿o wam to mówi xDD ), chyba ¿e chodzi o nawierzchniê to oczywi¶cie m±czka, czasami gram z wujkiem na twardej, ale to tylko z wujkiem bo musi mnie kto¶ tam zawie¼æ xDD, gram 3 godziny tygodniowo, kiedy¶ by³o wiêcej ale czasu brak : (
W turniejach biorê udzia³ ale tylko tych lokalnych tj. podkarpackich, bo co¶ mi sie wydaje ¿e na inne nie ma w moim przypadku sensu je¼dziæ. Stroje, wiêc w lecie g³ównie spódniczki, zw³aszcza siateczkowa Any z sezonu 08 ( uwielbiam j± ), ale szczerze mówi±c wolê normalne, wygodne spodenki. W zimie rzecz jasna dres, bo no ehm, zimno jest ; ) Rakieta - Wilson N Six-Two, owijka pro overgrip, zawsze. Naci±g ma g³upi± nazwê, a nie chce mi siê szukaæ ; ) Chyba tyle, ostatniej pauzy w ogóle nie rozumiem xDDD
User
Gram od pó³tora roku. Jestem leworêczny,gram jednorêczny beckhend,który jest u mnie ca³kiem niez³y.
Nie mia³em mo¿liwo¶ci zagraæ w ¿adnym turnieju,czekam na debiut
Gram juniork± Babolata (Andy Roddick Series) .
Last hit for Wimby
No có¿, wypowiem siê i ja, choæ jestem zawiedziony ¿e kolega Dawid nie opowiedzia³ jeszcze nam o swoich mro¿±cych krew w ¿y³ach pojedynkach.
Gram od 7 lat, pod okiem trenerów 6, wiêc sta¿ ju¿ ca³kiem spory. Od paru dni mam licencje atp, (tzn. jeszcze nie mam, ale na stronie jest ju¿ mój profil, licencja w drodze, poczta [*]) dawniej w PZT, aczkolwiek ¿eby tam co¶ ugraæ to trzeba po¶wiêciæ 2x wiêcej czasu ni¿ ja (aktualnie to gram jakie¶ 5-6h w tygodniu) i trenowaæ jeszcze poza tenisowo, a tu ju¿ zwyczajnie chêci i czasu brak. A teraz mam zamiar laæ panów z brzuszkami w okolicach 40, zgarniaæ hajs z puli i losowaæ nagrody, bosko nie ?
Co do stroju, zale¿y co dostanê na Bo¿e Narodzenie/urodziny/imieniny, itd, itp. Adidas, Reebok raczej je¶li chodzi o górê, spodenki i buty Nike, zreszt± to bez znaczenia, no mo¿e poza nie¶mierteln± czapk± reeboka któr± regularnie pocê od 6 lat. Planujê ¿eby s³u¿y³a mi przynajmniej jeszcze 2x tyle.
Rakiet na stanie mia³em 3, 2 Pure Drivy zwyk³e i jeden Roddick, zwyk³ego po³ama³em podczas przegranego meczu w kluczowym turnieju tego lata. Zosta³y dwie, czajê siê na nowy model co teraz 'gra' nim Rod, ponoæ w lato ma wyj¶æ. Naci±g ró¿nie, najlepiej Big Banger.
No to by by³o tyle raczej xD
Ojciec Chrzestny
COA napisał:
No có¿, wypowiem siê i ja, choæ jestem zawiedziony ¿e kolega Dawid nie opowiedzia³ jeszcze nam o swoich mro¿±cych krew w ¿y³ach pojedynkach.
Dobra, czas na mnie
Tenis - hm stosunkowo pó¼no odkry³em ten sport - pierwszy mecz obejrza³em w wieku 13 lat. Sympatia do tenisa zawodowego zosta³a, do gry mnie nie ci±gnê³o. Ca³e ¿ycie wychowywa³em siê w¶ród "pi³karzy" i tej dysyplinie po¶wieca³em ka¿d± woln± chwilê.
Pierwsza styczno¶æ z tenisem to babcine korty Kiedy¶ tato kupi³ nam do zabawy jakie¶ 2 badziewne quasi-rakiety i g±bczast± pi³kê - po przyje¼dzie na wakacje na wie¶ zaplnowa³em sobie na trawie stworzyæ kort tenisowy. Wszystko skrupulatnie wymierzy³em, wbi³em po srodku 2 paliki, przeciagnalem linkê, a wokó³ niej przyszy³em star±, niepotrzebn± firankê. Linie stworzy³em przeci±gaj±c sznurek szpagatowy ( w naro¿niki wbi³em gwo¼dzie i onie zaczepi³em ow± linkê). Pó¼niej zabra³em siê za karo serwisowe. Przebiega³o to w taki sam sposób jak tworzenia linii bocznych. Postawi³em na ¶rodku 2 krzese³ka, pomiêdzy nimi ma³e rusztowanie ( by³o sporo wy¿sze od krzese³ek, mia³o przypominaæ wie¿yczkê sêdziowsk±. I mozna by³o graæ. Pierwszy mecz rozegra³em z ojcem. Przegra³em 2:6 2:6, ju¿ w 1 pi³ce padaj±c na kort - wszed³em w kort, tato mierzy³ w naroznik i trzasn±³ pi³k± prost± w moj± g³owê
Nie podda³em siê Wpad³ mi do g³owy pomys³, ¿eby zrobiæ w³asny tour - wymy¶li³em w³asny kalendarz (tour trwa³ ca³y rok, wielkie szlemy: New Zealand Open w Auckland, Spanish Open w Barcelonie, Green Ball w Amsterdamie i Safari Open w Johannesburgu). Wymy¶li³em ok 150 nazwisk - stara³em siê dopasowywaæ je do narodowo¶ci. Stworzy³em Brazylijczyka Dawio (niby ¿e to ja ), a najlepszym graczem moich zawodów by³ Australijczyk Ross Land.
Po co to ? Ano po to, by w czasie wakacji przyje¿dzaæ do babci i losowaæ drabinkê Green Ball (odpowiednik Wimbledonu) i codziennie graæ z bratem skróty z imprezy, na koniec dnia meczyk na ¯ywo Codziennie spisywa³em rezulataty, szkoda, ze mój bratnie chcia³ graæ. Kort by³ maly, grac nie umia³em, ale du¿o ogl±da³em - stara³em siê symulowaæ zagranie woleja - wychodzi³o to bardzo skutecznie i tym samym coraz wiêcej i chêtniej æwiczy³em.
Kort by³ pielêgnowany codziennie - kosiarka byla pod rêk±, kosi³em trawê regularnie, jak gdzieniegdzie nie da³o rady to poprawia³em no¿ycami ogrodowymi. Jak padal deszcze to szybko zas³ania³em kort plandek± (s³uzy³a do wysypywania na nie ¿yta, ale co tam), bo w TV kiedy¶ powiedzieli, ze ogrodnicy wiedza, ile wody potrzebuje trawa - ja by³em tam ogrodnikiem to i postanowi³em zas³aniaæ kort. Umiejscowiony by³ on miedzy zabudowaniami, na g³ównym podwórku - zabudowania mia³y tradycyjny, pochy³y dach, u³ozony z tradycyjnych dachówek - wybra¿a³em sobie, ze to prawie jak kort centralny Wimbledonu.
Z czasem kupili¶my coraz sporo pi³ek, jakie¶ proste rakiety dla dzieci, ale du¿o bardziej przypiminaj±ce paletê do tenisa ni¿ ten poprzedni sprzêt. Cwiczy³em serwis, wolej, a jak brat mial zachcianki to mu wystawialem na smecze (byl mlodszy, trzeba by³o ustapiæ). Spêdza³em tam bardzo duzo czasu - moim celem by³o rozpoznanie skali trudnosci zagran tenisowych - u¶wiadomi³em sobie, ¿e jest to bardzo trudny sport. Niemniej jaki¶ postep by³, na tyle by ograæ kolegê, który nigdy w reku rakiety nie mial starczylo w zupelno¶ci
Na razie tyle - to by³a 1 czê¶æ. Planuje jeszcze 2 o poczatkach na korcie z prawdziwego zdarzenia i 3 - o mojej s³ynnej rywalizacji z Pindollem
Last hit for Wimby
Pierwsza styczno¶æ z tenisem to babcine korty Kiedy¶ tato kupi³ nam do zabawy jakie¶ 2 badziewne quasi-rakiety i g±bczast± pi³kê - po przyje¼dzie na wakacje na wie¶ zaplnowa³em sobie na trawie stworzyæ kort tenisowy. Wszystko skrupulatnie wymierzy³em, wbi³em po srodku 2 paliki, przeciagnalem linkê, a wokó³ niej przyszy³em star±, niepotrzebn± firankê. Linie stworzy³em przeci±gaj±c sznurek szpagatowy ( w naro¿niki wbi³em gwo¼dzie i onie zaczepi³em ow± linkê). Pó¼niej zabra³em siê za karo serwisowe. Przebiega³o to w taki sam sposób jak tworzenia linii bocznych. Postawi³em na ¶rodku 2 krzese³ka, pomiêdzy nimi ma³e rusztowanie ( by³o sporo wy¿sze od krzese³ek, mia³o przypominaæ wie¿yczkê sêdziowsk±. I mozna by³o graæ.
Jakbym widzia³ siebie te 7 lat temu
Ahh, te deble, ja z tat± kontra szwagier taty i jego syn. <3
Masta
DUN I LOVE napisał:
Nie podda³em siê Wpad³ mi do g³owy pomys³, ¿eby zrobiæ w³asny tour - wymy¶li³em w³asny kalendarz (tour trwa³ ca³y rok, wielkie szlemy: New Zealand Open w Auckland, Spanish Open w Barcelonie, Green Ball w Amsterdamie i Safari Open w Johannesburgu). Wymy¶li³em ok 150 nazwisk - stara³em siê dopasowywaæ je do narodowo¶ci. Stworzy³em Brazylijczyka Dawio (niby ¿e to ja ), a najlepszym graczem moich zawodów by³ Australijczyk Ross Land.
Jezu, a my¶la³em, ¿e tylko ja mam co¶ nie tak z mózgownic± xDDDDDDD
Moje szlemy to by³y: China Open(wiem , potem genialnie wpad³em na to ¿e w styczniu w Chinach jest ca³kiem ch³odno), równie¿ Spanish Open, ale w Madrycie,
UK Open( no nie mog³em siê oprzeæ magii Brytanii) oraz Canadian Open.
User
Jak tam ludzie? Sezon amatorski zbli¿a siê ju¿ raczej ku koñcowi, wiêc pochwalcie siê Grali¶cie gdzie¶ w turniejach, mo¿e jakie¶ sukcesy? Kto¶ zrobi³ jaki¶ tenisowy postêp ?
Polecacie jakie¶ fajne imprezy ?
User
To kiedy gramy turniej ?
Administrator
A kiedy chcesz polec?
User
Ja nie przegrywam najlepiej jak sie zacznie ceglane granie
Administrator
Mówi±c ca³kiem serio, nikt nie my¶la³ do tej pory o ¿adnym turnieju i pewnie takowy na chwilê obecn± nie dojdzie do skutku.
User
Zale¿y gdzie i kiedy
User
Jak wygl±da³y wasze pocz±tki.Czy s± jakie¶ æwiczenia które mo¿na robiæ w domu?jaki strój jest najlepszy bawe³niany czy taki jak koszulki pi³karskie?
EDIT (po 60 minutach):
Czemu nikt ie odpisuje?Czy mieli¶cie jakie¶ testy ¿e mo¿ecie graæ czy nie?Ile kosztuje podstawowe wyposa¿enia?
Masta
Ja na pocz±tku gra³em na dzia³ce, odbijaj±c pi³eczkê kawa³kiem drewna.
Tak siê w tym wprawi³em, ¿e porzuci³em marzenia o tenisie i zosta³em zawodowym graczem w Major League Baseball w USA.
Ostatnio edytowany przez Fed-Expresso (01-04-2010 17:00:00)
Last hit for Wimby
dicappo napisał:
Czemu nikt ie odpisuje?Czy mieli¶cie jakie¶ testy ¿e mo¿ecie graæ czy nie?Ile kosztuje podstawowe wyposa¿enia?
Jak ju¿ oderwiesz siê od Neostrady to popro¶ mamê czy tatê, ¿eby zaprowadzili Ciê do Go Sportu albo innego Decathlona, i kupili dwie rakietki dla dzieci za 30 z³otych, i ze dwie pi³ki do tego. Co do stroju to najlepiej gra mi siê z czepkiem k±pielowym oraz letniej kurtce z Reserved naszego admina, któr± po¿ycza mi na takie okazje.
User
Nie ma neostrady!
Ojciec Chrzestny
COA napisał:
Co do stroju to najlepiej gra mi siê z czepkiem k±pielowym oraz letniej kurtce z Reserved naszego admina, któr± po¿ycza mi na takie okazje.
W³a¶nie dzi¶ ju¿ mia³em j± na sobie z zamiarem wyj¶cia na kort, jednak w ostatniej chwili sparingpartner siê wycofa³.
Troszkê powa¿niej i na temat to mam nadziejê, ¿e niebawem zacznê regularnie grywaæ jak to zazwyczaj ma miejsce o tej porze roku. Ca³± zimê nie odbi³em ani razu, zreszt± nawet nie mia³em takiej ochoty, kiedy za¶piewali za godzinê zegarow± 90 polskich z³otych (po godzinie 15).
Masta
Apropo sezonu wiosennego, to co tam u Pindolla? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Ojciec Chrzestny
Fed-Expresso napisał:
Apropo sezonu wiosennego, to co tam u Pindolla? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Kilka razy namawia³ mnie na tenisa, a¿ dzi¶, kiedy mia³em czas i mo¿liwo¶ci finansowe, odechcia³o mu siê gry.