mtenis.pun.pl - forum fanów tenisa ATP
User
Zimowy sezon czas zacząć. Sezon olimpijski, więc początek będzie obfitował w niespodzianki.
Na początku narciarze alpejscy zaczynają zmagania na lodowcu w Solden. Od razu złe wieści. Nicki Hosp doznaje kontuzji, którą może zakończyć obecny sezon
Come on Andy !
Minusem będą zmiany w przepisach skoków...
Te nowe zasady to czysty idiotyzm, jak dla mnie
User
Już nikt nie powie, że Adam miał zły wiatr
Ale fakt. Zgodze się - to głupota.
Kalendarze na sezon 2009/2010 w zimowych dyscyplinach sportu:
Skoki narciarskie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Puchar_%C5 … _2009/2010
Biegi narciarskie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Puchar_%C5 … _2009/2010
Kombinacja norweska:
http://www.fis-ski.com/uk/disciplines/n … endar.html
Gdy znajdę kalendarze pozostałych dyscyplin to je tu wkleję
Come on Andy !
Adam zdobędzie złoto na IO
Ojciec Chrzestny
Raddcik napisał:
Adam zdobędzie złoto na IO
Chyba w deblu
Temat poświęcony Igrzyskom:
http://www.mtenis.pun.pl/viewtopic.php?id=486
Zapraszam
Mnie bardziej niż postawa Adama zastanawia postawa w sezonie olimpijskim Justyny Kowalczyk śledząc zawody w biegach narciarskich w poprzednim sezonie widać było,że Polka należy do ścisłej światowej czołówki,ale nie sądziłem że sezon skończy się tak pięknie jak się skończył-czyli zdobyciem Kryształowej Kuli,trzymam kciuki za Justynę w nadchodzącym sezonie pasowałoby Tour de Ski wygrać w tym roku,to byloby coś wspaniałego
User
Kilka newsow przedsezonowych :
Hermann Maier, jeden z najlepszych narciarzy alpejskich w historii, postanowił zakończyć sportową karierę. 36-letni Austriak zastrzegł jednak, że być może wystartuje jeszcze w przyszłorocznych igrzyskach olimpijskich w Vancouver.
- Długo się nad tym zastanawiałem, ale ostateczną decyzję podjąłem dość spontanicznie. Kończę z wyczynowym narciarstwem - oświadczył Maier podczas specjalnej konferencji prasowej w Wiedniu.
Najlepszy start w karierze "Herminator" zaliczył podczas igrzysk w Nagano w 1998 roku. Mimo upadku w konkurencji zjazdu - gdzie był murowanym faworytem do złota - Austriak był bezkonkurencyjny w slalomie gigancie i supergigancie.
Kariera Maiera zawisła na włosku, gdy latem 2001 roku rozbił się na motorze. Obrażenia były tak poważne, że lekarze zastanawiali się nawet się nad amutacją nogi narciarza. "Herminator" był jednak tak uparty, że po blisko dwóch latach wrócił do zawodowego sportu.
W swojej bogatej karierze Maier zdobył 3 tytuły mistrza świata i 4 kryształowe kule za zwycięstwo w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata (w całym cyklu wygrywał 54 razy)
Dwukrotny zwycięzca Pucharu Świata, Bode Miller, ogłosił w czwartek swój powrót do kadry Stanów Zjednoczonych. Oznacza to, że znany z rozrywkowego trybu życia alpejczyk może wystąpić na Igrzyskach Olimpijskich w Vancouver.
- Jestem zachwycony faktem, że wracam - powiedział na specjalnie zorganizowanej konferencji Miller. - Teraz zrobię wszystko, by wywalczyć miejsce w drużynie na igrzyska olimpijskie - dodał 32-letni alpejczyk, który rozstał się z kadrą w 2007 roku.
Miller zaliczany jest do grona najbardziej charyzmatycznych i utalentowanych narciarzy alpejskich. Jego ryzykowna taktyka jazdy sprawiła, że stał się on zawodnikiem rozpoznawalnym na całym świecie. Filozofia "wygraj lub wypadnij z trasy" zapewniła mu 31 pucharowych zwycięstw i 4 tytuły mistrza świata. Podobnych sukcesów Miller nigdy jednak nie osiągnął podczas startów olimpijskich. Jedyne dwa srebrne medale Amerykanin zdołał wywalczyć w Salt Lake City w roku 2002
Norweski skoczek Lars Bystoel, zakończył karierę. Mistrz olimpijski z Turynu ma skoncentrować się na szukaniu pracy i uregulowaniu życia prywatnego.
Wow jaki ambitny
Ojciec Chrzestny
Norweski skoczek Lars Bystoel, zakończył karierę. Mistrz olimpijski z Turynu ma skoncentrować się na szukaniu pracy i uregulowaniu życia prywatnego.
No bez jaj Haha
User
Jednak nie będzie tak źle
Komisja FIS, obradująca w szwajcarskim Zurichu, podjęła decyzję, że nowe zasady punktacji w skokach narciarskich, będą obowiązywały podczas Team Tour (30 stycznia - 7 lutego 2010) i Turnieju Nordyckiego (6-14 marca).
Komisja uznała, że doświadczenia z nowymi zasadami zebrane podczas Letniej GP są bardzo obiecujące, dlatego podjęto taką właśnie decyzję. Zmiany dotyczą reguł obliczania punktów za skoki poszczególnych zawodników w zależności od długości rozbiegu oraz warunków wietrznych.
Pozostałe zawody Pucharu Świata mają odbywać się według obowiązujących dotychczas "starych" zasad.
Podjęto także decyzję, że według nowych zasad będą się odbywały wszystkie konkursy Pucharu Świata w kombinacji norweskiej.
onet.pl
Slalom w Levi łupem Marii Reich u pań i Reinfrida Herbsta u panów. Wystąpił również Bode Miller, który podczas drugiego przejazdu wypadł z trasy
Ojciec Chrzestny
Zaczynamy sezon skoków. Małysz na dzień dobry nie przebrnął kwalifikacji Tal, rozumiemy - szykuje formę na ZIO
Ahonen 17 w elimkach i ujrzymy Go w konkursie
Come on Andy !
Adaś trafił na złe warunki, skaczący przed nim Larinto skoczył 88,5m
Zobaczymy, co pokaże w drużynówce.
Last hit for Wimby
DUN I LOVE napisał:
Zaczynamy sezon skoków. Małysz na dzień dobry nie przebrnął kwalifikacji Tal, rozumiemy - szykuje formę na ZIO
Myślę że tym skokiem z drużynówki zamknął Ci usta
Nie jego wina że puścili go przy trzech czerwonych światłach.
Ojciec Chrzestny
COA napisał:
Myślę że tym skokiem z drużynówki zamknął Ci usta
Jakim skokiem? XDDDDDDD
Niestety, nie oglądam
Last hit for Wimby
141m, jak dobrze pamiętam
Come on Andy !
COA napisał:
141m, jak dobrze pamiętam
i pół
W 2006 też na początku pkt nie zdobył... a później...
Bedzie Git !
Come on Andy !
Adam 143m w drugim skoku 2 miejsce Indywidualnie
User
Justysia Kowalczyk już wygrywa w imponujący sposób, wczoraj nie była pierwsza, bo zaliczyła poważny upadek!
...a na dodatek ona twierdzi, że prawdziwa forma przyjdzie na Igrzyska;D Cos mi się zdaje, że będzie dominacja.
No i liczę jeszcze na Tomka Sikorę. Co do skoków, to nowa formuła wyeliminowała by faworyzowaniem zawodników przez pana Tepeza. Teraz bardzo duzo zależy właśnie od niego. I jakos dla Polaków nie był zawsze przyjaźnie nastawiony. Gdyby nie fatalny wiatr, to adam spokojnie by sie zakwalifikował do pierwszego konkursu! Ja popieram zmianę, bardziej sprawiedliwe i nie będzie wymówek, że przez wiatr.
User
Tyle, że nowe zasady mają wiele niedoskonałości i póki co sprawiedliwe nie również nie będą. W niektórych przypadkach mogą okazać się nawet krzywdzące.
Jutro rusza sezon biatlonowy. Jakoś średnio widzę w tym Polaków. Tomek Sikora niezbyt dobrze prezentował się w oficjalnych treningach IBU. Ciężko już będzie 36-latkowi biegać tak jak roku temu. A konkurencja w sezonie olimpijskim będzie jeszcze mocniejsza. Kapitalnie biega młody Hafsas(zwycięzca na 10 km techniką dowolną w Beitostolen), który jak tylko poprawił strzelanie może być nie do zatrzymania. Ciekawi mnie forma nieobliczalnych Austriaków. Eder, Lantertinger jak znowu uczynią taki postęp jak w ubiegłym sezonie to jeszcze bardziej będą się liczyć.
Ostatnio edytowany przez asiek (30-11-2009 15:41:07)
User
Niestety takiego sportowca jak Tomasz Sikora to w polskim biathlonie jeszcze długo długo nie
będzie, a młodzi daleko z tyłu.Sikora zapowiedział ze po igrzyskach rozważa zakończenie kariery
ale pewnie ostateczna decyzja będzie zależeć od wyników jakie osiągnie na I.O.
Ostatnie lata wolę oglądać biathlon niż skoki , a to głównie dzięki panom z Eurosportu którzy świetnie to komentują
i mam nadzieje ze w nowym sezonie poziom ich relacji będzie podobny.
Ostatnio edytowany przez Yannick (30-11-2009 20:41:15)