mtenis.pun.pl - forum fanów tenisa ATP
Moderator
Komentarz w meczu tenisowym... Temat rzeka Nasz towarzysz wielogodzinnego zwykle spotkania z ukochana dyscyplin±; przyjaciel w czasie zarwanej nocy, otulaj±cy delikatn± mgie³k± g³osu nasze nie ca³kiem sprawne zmys³y, przewodnik po tajnikach tenisowgo ¶wiata, wreszcie osoba, która razem z nami prze¿ywa najsilniejsze emocje..., albo odwrotnie, nasz nawiêkszy koszmar, przem±drza³y pajac, który nie tylko psuje przyjemno¶æ z ogl±dania gry, ale czasem wrêcz odbiera chêæ do czegokolwiek; stronniczy i irytuj±cy, naprawdê nie wiadomo, kto go przed mikrofon puszcza! To w³a¶nie my¶limy o komentatorach tenisa.
Chyba w ¿adnej dyscyplinie sportu nie ma takiej takiej ró¿norodno¶ci stylów; jednocze¶nie odbiorcy te¿ s± grup± do¶æ specyficzn±, wymagaj±c± i o bardzo zró¿nicowanych gustach. Ma³o tego, zupe³nie inne s± wymagania w zale¿no¶ci od ciê¿aru gatunkowego meczu; je¶li mecz jest s³aby i do tego we wczesnej fazie turnieju, zadania komentatora s± diametralnie inne ni¿ w przypadku szlagieru na wysokim poziomie; w pierwszym przypadku ma on du¿± swobodê, nie tylko mo¿e, ale czasem wrêcz powinien mówiæ o czym¶ innym, ni¿ to co widzowie maj± na ekranach; w drugim za¶, powinien przede wszystkim milczeæ , a tylko w przerwach w milczeniu mo¿e przybli¿aæ nam to, co widzimy.
Ilu ludzi, tyle gustów; dlatego komentatorzy dla jednych ukochani i „kultowi”, dla innych s± ca³kowicie nie do przyjêcia. Moim zdaniem warto to szanowaæ i zawsze pamiêtaæ, ¿e to czego nie znosimy, komu¶ innemu mo¿ê siê podobaæ; co nie znaczy, ¿e je¶li kogoæ nie lubimy, mamy to ukrywaæ.
W tym w±tku bêdziemy dzieliæ siê opiniami o naszych ulubionych komentatorach, jak i o tych, których lubimy jakby troszkê mniej. O ich z³otych my¶lach, jak te¿ kompromituj±cych wpadkach.
Ostatnio edytowany przez Robertinho (21-09-2008 20:42:05)
Ojciec Chrzestny
Ulubieni komentatorzy:
B. Tomaszewski, K.Stopa, L.Sidor, W.Domañski, A.Choynowski
Co do tych mniej lubianych to zazwyczaj tacy, co mnie po prostu nudz±, czyli M.Muras, T.Tomaszewski + T.Lorek.
Rozwiniêcie pózniej
Pomimo tam kilku wad ja najbardziej lubie s³uchaæ Karola Stopy, no i oczywi¶cie duetu Chojnowski - Sidor. I o ile ten drugi doskonale i kompetentnie radzi sobie z komentatork± w pojedynke tak pan Ada¶ serwuje czasem niez³e wajchy xDD. No ale nie przeszkadza mi to zupe³nie bo zawsze jest ¶miesznie i co najwa¿niejsze - sympatycznie
Za to z ka³acha potraktowa³abym Lola i takiego zioma co komentowa³ tenisa na IO w Pekinie, Adrian Mielnik zdaje sie.
Absolutne niet dla tej dwójki.
Tylko jeden komentator jest w stanie zmarnowac mi mecz i zmusic do w³±czenia "mute" na pilocie, to Bohdan Tomaszewski. Ma wszystkie cechy, których u komentatora sportowego nie akceptujê i nie znoszê, od jawnie og³aszanej stronniczo¶ci i braku obiektywizmu, po pseudopsychologiczne analizy dotycz±ce samopoczucia i my¶li zawodników. Moim absolutnym numerem 1 jest Leszek Sidor, ¶wietny zarówno solo jak i w duetach z K. Stop± i A. Chojnowskim. Numer dwa to Karol Stopa. Reszta komentatorów plasuje siê miêdzy ¿yczliw± akceptacj± a obojêtno¶ci±.
User
Ja najbardziej lubiê Lecha Sidora,Adama Chojnowskiego,Karola Stopê. Wrêcz nie nawidzê Adriana Mielnika,który po prostu nie zna siê na tenisie.
Ojciec Chrzestny
Statystyczny napisał:
Wrêcz nie nawidzê Adriana Mielnika,który po prostu nie zna siê na tenisie.
To ten Pan z ITVP.pl ? Rzeczywi¶cie ciê¿ko mi siê go s³ucha³o, nie tyle g³osu, bo dykcja bardzo poprawna, ile "fachowo¶ci" w zakresie pojêæ tenisowych. Has³a typu : "piêkny koñcz±cy return" po zagraniu winnera przez podaj±cego, czy "teraz Break Point" kiedy serwuj±cy ma 40-30, czy wreszcie pomys³, ¿e TB siê gra do 6 pkt.
Wydaje mi siê, ¿e po prostu dziennikarz by³ z "³apanki" na potrzeby IO, na codzieñ specjalnie nie orientuje siê w tenisie ziemnym.
Last hit for Wimby
Komentatrozy strze¿cie siê, COA we¼mie zaraz ka¿dego którego kiedykolwiek s³ysza³ pod lupê. Oceny subiektywne.
Tak wiêc rozpocznê od komentatorów mojego kochanego Polsatu.
Bohdan Tomaszewski - cz³owiek-legenda. Potrafi niesamowicie zaciekawiæ s³uchacza, wiele porównañ, z³o¿one zdania, bogate s³ownictwo. Bardzo lubiê jego rozwa¿ania na temat tego co dzieje siê w g³owie tenisisty, co sobie my¶li. Oby nam wiêcej takich komentatorów.
Katarzyna Nowak - ahhh. eeeeh cudownie. Tak wiêc ujmê krótko sprawê. Pani ta ma jako takie pojêcie o tenisie, jednak te wszelkie jêki odstraszaj± niesamowicie. Za bardzo szpanuje znajomo¶ci± angielskiego, zamiast zwyczajnie powiedzieæ skrót czy pó³wolej to na si³e ciska tym dropszotem. Czasami powie co¶ z sensem, ale to z rzadka.
Tomasz Tomaszewski - mój faworyt. Cz³owieka bardziej zrytego za mikrofonem tenisowym jeszcze nie s³ysza³em. Po pierwsze primo, jest przygotowany do meczu jak mniej wiêcej ja do bierzmowania. Turniej w Miami a on szuka w boksie Roddicka Connorsa, z którym Andy zakoñczy³ wspó³pracê w Dubaju. Swoj± drog± w Rzymie ju¿ sie dowiedzia³ xDD.
Poza tym T.T. ma najubo¿sze s³ownictwo z mo¿liwych. Ci±g³e "tak, znakomicie" lub "ajj nie, ¼le zagra³ teraz". Jedyny plus to to ¿e prze¿ywa mecz podobnie jak B.T.
Tomasz Lorek - Mówi³em ¿e T.T jest zryty ? A co powiedzieæ o nim ? xDD
Jedyny plus to to ¿e czasem rozbawi mnie przy meczu do ³ez. Te gadanie za przeproszeniem, o dupie marynie, wymienianie o¶miu nazwisk i dwunastu imion... ee nie chce mi sie o nim pisaæ
Krzysztof Wanio - Mój ulubiony komentator z Polsatu. Przyjemny g³os, ciekawie mówi. Zna siê na rzeczy, sporo wie o ¶wiatku tenisowym. Niebanalne teksty. Zdecydowany plus.
Marcin Muras - Ma³y bo ma³y ale plus. Nie podoba mi siê jego g³os, aczkolwiek jeszcze ujdzie. Wie sporo o kulisach, niez³a wiedza o samym tenisie. M³ody wilk, bêd± z niego ludzie, w przeciwieñstwie do T.L.
Tak wiêc ranking Polsatu by COA
1. K.W.
2. B.T.
3. M.M.
4. K.N.
-87. T.T oraz T.L
Eurosport
Lech Sidor - jak to mówi mój trener : "jedyny cz³owiek, przy którym czuje ¿e wie o tenisie tyle co ja". Technicznie od strony tenisowej wie wszystko, mówi z ¿artem, przyjemnym g³osem. Zdecydowanie kapitalna postaæ.
Witold Domañski - mój number 1. Mo¿e nie wie tyle co Sidor, ale jego ironie, poczucie humoru sprawiaj± ¿e czy gra Roddick, czy Amanmuradova to zostaje przy ekranie i ogl±dam. Rewelacyjny w duetach z Sidorem (jak komentuje ta para to nie oddycham tylko s³ucham) czy te¿ z p. Choynowskim. Plus jest te¿ taki ¿e komentuje inne dyscypliny, wiêc mo¿na go czê¶ciej s³uchaæ.
Karol Stopa - hmm. Generalnie go lubiê za to ¿e wie du¿o i mówi bardzo m±drze, Wkurza mnie jednak to ¿e ma odbiorcê za jakiego¶ pó³g³ówka i imbecyla w jednym. Ja naprawdê wiem co sie dzieje, bo do cholery ogl±dam ten mecz i mam IQ wy¿sze od 75. Ale z racji tego ¿e facet jest dobry w tym co robi to jako¶ nie mam do niego wielkiego ¿alu.
Adam Choynowski - g³os jakby facet mia³ siê posypaæ, ale brzmi to ca³kiem ok. W duetach rewelacyjny, fajne komentarze, du¿o ¿artu. Jednak gdyby komentowa³ sam, to za wiele by nie powiedzia³
Katarzyna Str±czy czy jak sie j± tam pisze - guzik wie, gada bez sensu i beznadziejnie, jeczy jak jej imienniczka z Polsatu. Bleeee.
Tomasz Wolfke - jako ¿e na pewno go s³ysza³em, ale nie jestem w stanie sobie przypomnieæ g³osu, to nie oceniê tym razem.
Sylwester Sikora - ahh ten francuski akcent. Gada od rzeczy, bogate s³ownictwo, g³osik nienajgorszy. Tyle ¿e teksty na poziomie T.L. Poza tym nie lubi Roddicka, zawsze komentuje przeciwko niemu, niech spada na drzewo.
Innych w tej chwili nie pamiêtam napiszcie kogo pomin±³em
Ranking Euro :
1. W.D
2. L.S
3. A.C
4. K.Sto
5. K. Str
6. S.S
-. T.W
The Winner of COA Commentator Award is... Witold Domañski
Mam nadzieje ¿e nie przysneli¶cie czytaj±c.
P.s.
mam nadzieje ¿e post sie nie przedawni³
W³a¶nie ja chcia³am nawi±zaæ do tego post scriptum ale chyba dam se siana i po¶mieje sie na samo wspomnienie
User
A jakie dyscypliny komentuje jeszcze Domañski? S³ysza³em go tylko w je¼dzie konnej i to raz.
Last hit for Wimby
Chocia¿by narciarstwo alpejskie.
User
Te¿ nie mam zbyt wielkiej ochoty jeszcze raz tego samego pisaæ, wiêc wklejam z Sami Wiecie Jakiego Forum.
EUROSPORT:
Karol Stopa - od lat zawsze go bardzo lubi³em s³uchaæ, nie wyczuwa³em wcale, aby zawsze chcia³ dowaliæ Rogerowi. Poza tym bardzo mi siê podoba barwa jego g³osu, któr± siê przyjemnie s³ucha, podobnie intonacja, no i potrafi budowaæ ³adne zdania po polsku w przeciwieñstwie do niektórych kolegów po fachu.
Witold Domañski - szef Euro jako¶ mnie nigdy nie przekonywa³ specjalnie, nawet w duetach z Sidorem i Choynowskim. Choæ za jedno go lubiê - zawsze pamiêta (zapisuje), ile kto¶ wygra³ pktów z rzêdu itp. A liczby to jest to.
Lech Sidor - kumpel ze Szczecina...Zdecydowanie siê rozwin±³ w ostatnich latach, ale trochê mnie jednak denerwuje jego zbyt du¿e zwracanie uwagi na detale techniczne, bo ja sam wiem i widzê, ¿e zawodnik ¼le siê ustawi³, nie ugi±³ nóg, pi³kê za blisko cia³a mia³ itp. Choæ pewnie wielu ludziom to przybli¿a trochê ten sport, wiêc go usprawiedliwiam. No i plus za poczucie humoru.
Adam Choynowski - rozbrajaj±ce ¿arty i w sumie przyjemny g³os do s³uchania, czasem zabawnie nie wie, co siê dzieje na korcie.
Tomasz Wolfke - troszkê za ma³o kwadransów spêdzonych przy mikrofonie, bym móg³ go oceniæ, raczej obojêtny
Sylwester Sikora - jw., choæ lubiê, jak komentuje pi³kê rêczn±, bo siê zna na rzeczy chopak
Katarzyna Str±czy - nie lubiê jej, faktycznie nie wiem, co ona tam robi sobie w studiu podczas transmisji...
POLSAT SPORT
Bohdan Tomaszewski - mo¿na czasami zamkn±æ oczy i tylko s³uchaæ odg³osów z kortu i jego komentarza. Có¿, klasyka po prostu, nie do przebicia.
Tomasz Taaak Znakomicie Tomaszewski - ¿eby czasem co¶ ciekawego mia³ do powiedzienia, to mo¿e, mo¿e... Najgorzej wywiady z obcokrajowcami.
Tomasz Lorek - ju¿ sam nie wiem, czy ten go¶æ bardziej mnie wnerwia czy ¶mieszy... W ka¿dym b±d¼ razie ¿a³osny kole¶, jak dla mnie. Móg³by czasami opowiedzieæ chocia¿, co jego babcia wczoraj na imprezie u cioci Marysi zjad³a.
Katarzyna Doskonale Nowak - êêê, aaa, eee - jednym s³owem - tragedia
Marcin Muras - rzeczowy facet, fajnie komentuje to, co siê dzieje na korcie. Kiedy trzeba, powie co¶ dodatkowego, jak na PS nie¼le.
Krzysztof Wanio - bardzo mi siê podoba³o, jak chyba 2 lata temu (Henin vs. Mauresmo) komentowa³ fina³y z Londynu. Taki fajny, kobiecy g³osik mia³. W tym roku jak komentowa³ z Panem Starszym te¿ mi siê podoba³o, zna siê na rzeczy facet.
No i chyba tyle, nikogo nie pomin±³em, mam nadziejê.
Pewnie i nikt nawet po³owy tego nie przeczyta, ale musia³em wyraziæ swoje zdanie.
To na koniec ranking:
Najlepsi:
1. Karol Stopa i Bohdan Tomaszewski
2. Adam Choynowski
3. Krzysztof Wanio
Najgorsi:
1. Tomasz Lorek
2. Katarzna Nowak
3. Katarzyna Str±czy
User
Najbardziej denerwuje mnie tendencja Katarzyny Str±czy do mówienia "drajwa woleja". Dlaczego w takim razie nie "dropa shota". Równie dobrze mog³aby pu¶ciæ co¶ takiego.
Ojciec Chrzestny
anula napisał:
Tylko jeden komentator jest w stanie zmarnowac mi mecz i zmusic do w³±czenia "mute" na pilocie, to Bohdan Tomaszewski.
Moja sympatia na tym polu jest zupe³nie przeciwna ni z u Ciebie, Aniu
Bohdan Tomaszewski to wielbiony przeze mnie dziennikarz. Nie bêdê polemizowa³ z tym co o nim napisa³a¶, bo siê z tym po prostu zgadzam (pod¶wiadoma stronniczo¶æ i czasami brak obiektywizmu), ale te cechy akurat i tego Pana ni wcale nie przeszkadzaj±.
Szanujê Go za to jak zas³u¿onym i legendarnym jest komentatorem. Komentuje inaczej ni¿ reszta, co wcale nie dziwi - to jest po prostu inna szko³a dziennikarska i zupe³nie inny styl.
Brak dobrej znajomo¶ci takiej wiedzy encyklopedycznej (typu kto obecnie ile wygra³, z kim gdzie przegra³ itp) u tego Pana puszczam p³azem.
Ka¿dy dziennikarz ma zalety, które bardzo u Niego cenie i przez to pomijam pewne braki.
Np Od Karola Stopy wymagam tego w czym jest najlepszy - opisywania uk³adu si³ w ATP, formy graczy, rozwa¿añ odno¶nie najbli¿szych miesiêcy, tego co siê mo¿e w tourze wydarzyæ, bardzo dobrego przygotowania od strony statystyczno-historycznej. I nie przeszkadza mi, ¿e ma³o mówi o technice gry czy nie rozk³ada na czynniki pierwsze ka¿dego zagrania jak to robi Lech Sidor.
Podobnie u Sidora - to, ¿e powie, ¿e Gonzalez gra lew± rêk± (QC w tym roku) to absolutnie niczego nie zmienia w moim postrzeganiu Go - wa¿ne, ¿eby robi³ to w czym jest znakomity - tenis od strony taktyczno-technicznej.
Ka¿dy z w/w dziennikarzy (ta trójka to absolutny Top w ¶wiecie polskiego dziennikarstwa tenisowego, na 4 miejscu umie¶ci³bym Krzysztofa Wanio) ma swój styl, sposób relacjonowania meczu i bardzo fajnie siê ich s³ucha.
Na 1 miejscu jednak Pan Bohdan, Jego styl, pewnie wskutek up³ywu czasu, jest dla mnie unikatowy, specyficzny i z ka¿dym wypowiedzianym s³owem Jego komentarz zapisuje siê w historii komentatorki.
Osobi¶cie uwielbiam ogl±daæ mecze, gdy wiem, ¿e bêdzie je komentowa³.
DUN I LOVE napisał:
anula napisał:
Tylko jeden komentator jest w stanie zmarnowac mi mecz i zmusic do w³±czenia "mute" na pilocie, to Bohdan Tomaszewski.
Moja sympatia na tym polu jest zupe³nie przeciwna ni z u Ciebie, Aniu
Bohdan Tomaszewski to wielbiony przeze mnie dziennikarz. Nie bêdê polemizowa³ z tym co o nim napisa³a¶, bo siê z tym po prostu zgadzam (pod¶wiadoma stronniczo¶æ i czasami brak obiektywizmu), ale te cechy akurat i tego Pana ni wcale nie przeszkadzaj±.
Szanujê Go za to jak zas³u¿onym i legendarnym jest komentatorem. Komentuje inaczej ni¿ reszta, co wcale nie dziwi - to jest po prostu inna szko³a dziennikarska i zupe³nie inny styl.
Brak dobrej znajomo¶ci takiej wiedzy encyklopedycznej (typu kto obecnie ile wygra³, z kim gdzie przegra³ itp) u tego Pana puszczam p³azem.
Ka¿dy dziennikarz ma zalety, które bardzo u Niego cenie i przez to pomijam pewne braki.
Np Od Karola Stopy wymagam tego w czym jest najlepszy - opisywania uk³adu si³ w ATP, formy graczy, rozwa¿añ odno¶nie najbli¿szych miesiêcy, tego co siê mo¿e w tourze wydarzyæ, bardzo dobrego przygotowania od strony statystyczno-historycznej. I nie przeszkadza mi, ¿e ma³o mówi o technice gry czy nie rozk³ada na czynniki pierwsze ka¿dego zagrania jak to robi Lech Sidor.
Podobnie u Sidora - to, ¿e powie, ¿e Gonzalez gra lew± rêk± (QC w tym roku) to absolutnie niczego nie zmienia w moim postrzeganiu Go - wa¿ne, ¿eby robi³ to w czym jest znakomity - tenis od strony taktyczno-technicznej.
Ka¿dy z w/w dziennikarzy (ta trójka to absolutny Top w ¶wiecie polskiego dziennikarstwa tenisowego, na 4 miejscu umie¶ci³bym Krzysztofa Wanio) ma swój styl, sposób relacjonowania meczu i bardzo fajnie siê ich s³ucha.
Na 1 miejscu jednak Pan Bohdan, Jego styl, pewnie wskutek up³ywu czasu, jest dla mnie unikatowy, specyficzny i z ka¿dym wypowiedzianym s³owem Jego komentarz zapisuje siê w historii komentatorki.
Osobi¶cie uwielbiam ogl±daæ mecze, gdy wiem, ¿e bêdzie je komentowa³.
To w³a¶nie jest niesamowite, ¿e tak bardzo ró¿nie postrzegamy okre¶lon± rzecz; to wrêcz fascynuj±ce, ¿e tak diametralnie inaczej mo¿na oceniac cz³owieka ( oczywi¶cie jako komentatora ). Czasami zastanawiam siê, jakie s± tego przyczyny i niestety nic sensownego nie uda³o mi siê wymy¶lic. Oczywi¶cie, ka¿dy z nas ma swoich ulubionych komentatorów i pewnie tylko o takich odczuciach mo¿emy mówic. ¯eby obiektywnie wy³onic najlepszych, musieliby¶my zastosowac jakie¶ kryteria i sposób ich oceny, ale to ju¿ d³u¿sza zabawa.
Moderator
Ja my¶lê, ¿e to niemo¿liwe zrobiæ jakie¶ kryteria obiektywnej oceny jako¶ci komentarza. Podzia³ "siê podoba" - "siê nie podoba" jest chyba w tym wypadku najlepszy. Mo¿na oczywi¶cie oceniaæ sam warsztat, jak kto mówi po polsku, jak± ma wiedzê itp., ale tu chyba zupe³nie nie o to chodzi. Jak kogo¶ lubimy, to si³± rzeczy dorabiamy ideologie podkre¶lamy zalety, a wad w ogóle nie dostrzegamy(a czasem to co jest dla jednego wad±, dla innych jest zalet±; patrz Tomaszewski Senior).
Ja przyk³adowo uwa¿am, ¿e Karol Stopa jest obiektywnie najlepszy, a jest du¿e grono osób, które go organicznie nie znosi. Z kolei taki Ada¶ Choyowski w jakich¶ tam obiektywnych kryteriach wypad³by zapewne mizernie, bo czêstokroæ jego kontakt z tym co siê dzieje aktualnie na korcie, jest powiedzmy ¶redni , ale przecie¿ ma on grupe oddanych fanów, do których i ni¿ej podpisany siê zalicza
Ostatnio edytowany przez Robertinho (08-10-2008 19:28:05)
User
Z dzisiejszego spotkania Feda z Nalbim. Jest 6/3 i 5/3 bodaj¿e, ograomna przewaga Rogera, widaæ, ¿e zaraz koniec. Kto¶ z trybun krzyczy do Davida: "VAMOS". Na to Choynowski: "Chyba pod prysznicos"...
Ojciec Chrzestny
Dzi¶ by³o kilka "pere³ek" pary Domañski/ Choynowski.
Mi utkwi³a w g³owie ta po zepsutym bh Federera w 1 secie.
Domañski mówi: "ale co to za pomys³ graæ przez ¶rodek, nie lepiej zagraæ bh krossa, by³ ca³y wolny kort, wtedy Nalbandian albo by w ogóle nie dobieg³ albo podpieraj±c siê nosem zagra³by wyk³adkê".
W zasadzie nie wiem co w tym ¶miesznego ( ), ale z tego "podpieraj±c siê nosem" nie mog³em przestaæ wyæ
No to ja te¿ dzi¶ wy³am z tego "pod prysznicos" co ju¿ kolega wy¿ej przytoczy³ i chyba niezawodny Pan Starszy wspomnial co¶ o szwajcarskiej sknerze xDD
User
Znalaz³em wielk± skarbnicê przeró¿nych pere³ek ( najstarsze pochodz± z 1996 ,para Chojnowski/Wolfke )
http://www.sportsboard.pl/Forum/viewthr … genumber=1
Mi³ej lektury
Ojciec Chrzestny
Statystyczny napisał:
http://www.sportsboard.pl/Forum/viewthread.php?FID=12&TID=17473&pagenumber=1
Kurde, jakie¶ fajne forum