mtenis.pun.pl - forum fanów tenisa ATP
User
Opony w sześciu kolorach. Ułatwienie dla kibiców
Na tydzień przed rozpoczęciem sezonu mistrzostw świata Formuły 1 nowy wyłączny dostawca opon - Pirelli przedstawił rodzaje i ogumienia, na jakich kierowcy będą się ścigać. Każdy z nich będzie oznaczony innym kolorem, co ma być ukłonem w stronę kibiców.
W ostatnich sezonach często krytykowano koncern Bridgestone, że zielony pasek na twardych oponach jest mało czytelny i trudno jest poznać, jaki rodzaj ogumienia założono danemu kierowcy. Problemy z ustaleniem tego mieli często także komentatorzy telewizyjni.
Najbardziej jaskrawy - pomarańczowy wzór będą posiadały koła przeznaczone do jazdy w deszczu. Niebieski pojawi się na tzw. "przejściówkach", które zakłada się, gdy tor zaczyna wysychać, albo gdy pojawiają się niewielkie opady.
Pozostałe cztery linie przeznaczone są do jazdy po suchej nawierzchni: super miękkie z czerwonym paskiem, miękkie z żółtym, średnie z białym i twarde ze srebrnym.
Podczas pierwszych trzech tegorocznych wyścigów o Grand Prix Australii, GP Malezji i GP Chin, wszystkie teamy będą dysponowały obligatoryjnie dwoma rodzajami - miękkimi i twardymi. Oczywiście w rezerwie zawsze znajdować się będzie też ogumienie przejściowe i deszczowe, których wykorzystanie może wymusić niekorzystna pogoda.
Włoski producent ogumienia, Pirelli, wraca do Formuły 1, z którą pożegnał się w 1986 roku. Zgodnie z umową podpisaną z Międzynarodową Federacją Samochodową (FIA) będzie wyłącznym dostawcą przez trzy lata.
Buntownik z wyboru
Nowy sezon rozpoczęty! Red Bulle w tym roku wydają się jeszcze mocniejsze. Zaskoczył mnie negatywnie zespół Mercedesa, chyba trudno im będzie nawiązać walkę z czołówką. Poztywem jest niewątpliwie postawa temau Reanult i Witalija Pietrowa. Wygląda na to, że renówki są obecnie czwartą siłą w F1, co pozwala z optymizmem patrzeć w przyszłość.
Po 17 dam tabele z wynikami, ponieważ nie widziałem transmisji live i nie chcę stracić emocji na powtórce.
WYNIKI GP Australii - Wyścig
Brawo Witek!
Ostatnio edytowany przez FEDEER (27-03-2011 15:46:13)
Uszkodzenia bolidu Heidfelda:
User
Budowa toru w Rosji zgodnie z planem
Grand Prix Rosji ma się odbyć w roku 2014. Budowa toru w Soczi już się rozpoczęła i obiekt zostanie ukończony w terminie. - Wszystkie idzie zgodnie z planem - powiedział Dmitry Chernyshenko, który jest Przewodniczącym Komitetu Olimpijskiego w Soczi.
- MKOL podjął decyzję, że dokona ostatecznego przeglądu studium wykonalności naszego wyścigu w ramach zaplanowanych na maj analiz projektu wykonawczego. Wtedy będziemy mieli prawdziwą dokumentację budowy. To wielki projekt, który zapewni Parkowi Olimpijskiemu aktywność po zakończeniu Zimowych Igrzysk Olimpijskich - oświadczył Dmitry Chernyshenko.
Tym samym Przewodniczący Komitetu Olimpijskiego w Soczi zaprzeczył, że organizacja obu tych imprez będzie wzajemnym utrudnieniem. Międzynarodowy Komitet Olimpijski na początku roku poinformował, że jeżeli budowa toru będzie szkodzić przygotowaniom do Igrzysk, to wyścig Formuły 1 zostanie przełożony.
- To właśnie F1 będzie atrakcją, która przyciągnie potencjalnych właścicieli nieruchomości, które zostaną wybudowane - dodał Chernyshenko. - Chcemy zbudować około 20 000 pokoi oraz kilkanaście apartamentów.
- Korzyści będą mieli organizatorzy Igrzysk Olimpijskich oraz Formuły 1. Wyścig nie zaszkodzi przygotowaniom Igrzysk - zapewnił na koniec Chernyshenko.
Mark Webber okrążenie toru w Malezji:
http://www.youtube.com/watch?v=cgIWKqPi … r_embedded
Ojciec Chrzestny
Znakomity wyścig o GP Chin. Jednak ten systemy Kers i Drs (czy jakoś tak) zdecydowanie zwiększają atrakcyjność wyścigu. McLaren wrócił na dobre do gry i niebawem chyba zdetronizuje Vettela.
Buntownik z wyboru
Za to Ferrari kompletnie nie może się odnaleźć. Mercedes wyrasta na konkurenta dla Renault do pozycji nr 4 w stawce.
Ferrari ma w najbliższych dniach obgadać ścieżkę rozwoju aktualnego bolidu. Jak tak dalej pójdzie zmieniają tok rozwoju.
WYNIKI GP CHIN:
Jacuszyn, tfu Serenity(tamten nick był lepszy ) w F1 było tak prawie od zawsze, tym się charakteryzuje ta seria.
Kubica przemówił! Ze szpitala wyjdę wkrótce!
- Zacząłem ostatnio czuć się zdecydowanie lepiej. Moja rekonwalescencja idzie w dobrym kierunku. Moja siła i waga każdego dnia wzrastają i w rezultacie opuszczę szpital w Santa Corona wkrótce. Pewnie w ciągu 10 dni - mówi thelotusforums.com Robert Kubica.
Witajcie wszyscy, oto jestem! Przepraszam za opóźnienie w kontakcie z Wami, ale wolałem poczekać do momentu aż wreszcie będę mógł podzielić się z Wami pozytywnymi informacjami. Po pierwsze chcę przekazać wielkie dzięki dla wszystkich fanów za wsparcie, które pojawiło się po wypadku. Cały czas dostaję listy i podarunki. To coś wspaniałego. Chcę także podziękować wszystkim ludziom z F1, którzy w tej trudnej sytuacji byli ze mną.
Robert, jesteś 10 tygodni po wypadku. Jak się czujesz?
Zacząłem ostatnio czuć się zdecydowanie lepiej. Moja rekonwalescencja idzie w dobrym kierunki. Moja siła i waga każdego dnia wzrastają i w rezultacie opuszczę szpital w Santa Corona wkrótce.
Kiedy dokładnie opuścisz szpital?
Nie znam precyzyjnej daty, ale mam nadzieję, że stanie się to w przeciągu 10 dni.
Jak z Twoją ręką?
Ruchliwość ręki jest ograniczona, ale w takiej sytuacji to całkiem normalne. Połączone mięśnie są caly czas bardzo słabe i czeka mnie jeszcze długa droga do ich odbudowania. Wszystko jednak poprawia się z każdym dniem.
Możesz nam powiedzieć coś o swoim programie rehabilitacyjnym?
Po tym jak opuszczę szpital, udam się do mojego domu w Monako na odpoczynek. Później udam się do doktora Ceccarelliego we Wloszech, gdzie zacznę mój program rehabilitacyjny i podstawowy trening. Oba te programy są tak stworzone, aby przyspieszyć moją rehabilitację.
Po wypadku pojawiło się niesamowite wsparcie fanów. Pomogło się w zdrowieniu?
Musze przyznać, że to było nieco przytłaczające, ale jednocześnie bardzo pomocne. Nie wiedziałem, że tak wielu kibiców będzie mnie wspierało. Obiecałem im, że wrócę.
Czy pozostałeś w regularnych kontaktach z zespołem mimo choroby?
Tak, oczywiście. Zwlaszcza, kiedy sezon się rozpoczął. Współpracowałem z inżynierami i debatowałem na temat wyścigów. Oni przysyłali mi raporty z wyścigów, więc byłem informowany tak samo jakbym był na torze. Eric Boullier (szef ekipy - przyp. red.) jest także cały czas ze mną w kontakcie. Dowiaduje się, co ze mną.
Oglądałeś wszystkie wyścigi w tym sezonie?
Tak i nie ma wątpliwości, że początek jest bardzo dobry. Potencjał samochodu, który zauważyłem podczas testów w lutym w Walencji, zdają się potwierdzać. Ludzie w Enstone wykonują świetną pracę z bolidem i jestem pewny, że będzie jeszcze lepiej..
Jaką wiadomość chciałby Pan przekazać swoim fanom w świecie Formuły 1?
A więc, cieszcie się nadal F1, nawet jeśli mnie teraz tam nie ma. Z mojej strony, postaram się wykorzystać te trudne doświadczenia, aby wrócić tak silnym jak to możliwe.
Eurosport - Srogi, biuro prasowe Renault
Ojciec Chrzestny
Znakomity wyścig o GP Kanady. Bardzo dobrze, że pogoda pozwoliła, by się odbył. Rewelacyjny Schumacher, jeszcze lepszy Button. 6 pit-stopów i zwycięstwo, odebrane Vettelowi na ostatnim okrążeniu. Oby więcej takich widowisk.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl … Ln0dFG5olg
Niesamowity wyścig, porządkowi to przerośli samych siebie.