mtenis.pun.pl - forum fanów tenisa ATP
Administrator
asiek napisał:
Ogl±da³ kto¶ mo¿e "Jak zostaæ królem"? Strasznie hucz± ostatnio o tym filmie w kontek¶cie Oscarów. Mam zamiar zobaczyæ ale fabu³a niezbyt mnie jednak przekonuje.
Obejrza³em przed chwil±. Nie bêdê siê za bardzo wypowiada³ w kontek¶cie Oscarów, ale statuetka za rolê pierwszoplanow± jest ju¿ przydzielona w mojej opinii, mimo, ¿e reszty nominacji nie widzia³em. Wolê sobie nie wyobra¿aæ, jak trudne by³o to do odegrania. Film jest bardzo dobry. Incepcja przy tym to... niestety jestem adminem, wiêc muszê dawaæ przyk³ad. () Film zdecydowanie godny polecenia w mojej opinii. ¦wietna gra aktorów. Po raz pierwszy widzia³em Bonham Carter, która wygl±da³a jak normalny cz³owiek - o wiele bardziej mi pasuje jako porz±dna dama, ni¿ rozwrzeszczana, nawiedzona wied¼ma.
Polecam!
Zgodzê siê. Colin Firth jest zdecydowanym faworytem tegorocznych Oscarów. Ale ¶mieszy mnie tendencja porównywania wszystkich filmów do Incepcji akurat- by³ to film naprawdê efektowny, ale to twór typowo rozrywkowy i na Oscara za Najlepszy Film na pewno nie ma co liczyæ.
Ja od siebie bardzo polecam "Czarnego £abêdzia"- film pora¿aj±cy, pe³en odniesieñ, symboliki, motywów tj. ob³êd itp. Poza tym (w odniesieniu do Oscarów) warto zobaczyæ najnowsze dzie³o braci Coen pt. "Prawdziwe mêstwo" oraz "127 Godzin" autora s³ynnego "Slumdoga". Te pozycje siê oczywi¶cie gromadz± od pocz±tku roku, jako ¿e polscy dystrybutorzy najciekawsze amerykañskie filmy, które w USA ukaza³y siê pod koniec 2010, wypuszczaj± u nas dopiero teraz, aby zgromadziæ wiêcej fanów w kinach.
Ostatnio edytowany przez Jules (30-01-2011 23:00:14)
Moderator
Obejrza³em wczoraj "Ciacho" i stwierdzam, ¿e Patryk Vega to geniusz, uda³o mu siê bowiem stworzyæ dzie³o, którego kompletnie nie mo¿na ogarn±æ ludzkim umys³em. P³ynnie przeplataj±ce siê w tej produkcji bezsens i nonsens tworz± niesamowit± synergiê mieszcz±c± siê gdzie¶ pomiêdzy strumieniem ¶wiadomo¶ci, czyst± form±, postmodernizmem i psychoanaliz±. S± filmy tak z³e, ¿e a¿ genialne. "Ciacho" jest prostu do bani.
Ostatnio edytowany przez Robertinho (31-01-2011 23:18:57)
Robertinho napisał:
Obejrza³em wczoraj "Ciacho" i stwierdzam, ¿e Patryk Vega to geniusz, uda³o mu siê bowiem stworzyæ dzie³o, którego kompletnie nie mo¿na ogarn±æ ludzkim umys³em. P³ynnie przeplataj±ce siê w tej produkcji bezsens i nonsens tworz± niesamowit± synergiê mieszcz±c± siê gdzie¶ pomiêdzy strumieniem ¶wiadomo¶ci, czyst± form±, postmodernizmem i psychoanaliz±. S± filmy tak z³e, ¿e a¿ genialne. "Ciacho" jest prostu do bani.
A ju¿ my¶la³em, ¿e Ci siê to podoba³o
User
Obejrza³em i szczerze to bym tak nie przecenia³ "Jak zostaæ królem". Najpro¶ciej mówi±c: sza³u nie ma Taki filmik obyczajowy z ciekawym w±tkiem j±kaj±cego siê króla oraz jego lekarza i tyle. Z tym jednak, ¿e zadbano o realizm. Przedstawiono losy postaci historycznej, wiêc lepiej postawiæ j± w jasnym ¶wietle bez zbêdnego koloryzowania. Za to spory plus.
Bardziej od bohatera granego przez Firtha podoba³ mi siê Lionel Logue. Z propozycji Oscarowych z tego co widzia³em na razie obaj panowie zas³uguj± na nagrody. Gra aktorska wywindowa³a ten film naprawdê wysoko.
Moderator
"Podejrzanych" na TVN ogl±daæ dzi¶ bêdê.
Administrator
W³a¶nie obejrza³em "Czarnego £abêdzia". ¦wietny film.
Ojciec Chrzestny
Dzi¶ o 22:20 na TVP1 film "Wimbledon". Pamiêtacie, jak krêcili scenê na korcie centralnym, co opó¼ni³o 1 dnia rozpoczêcie gier? S³ysza³em, ¿e slaby film, ale chcia³bym siê o tym przekonaæ na w³asne oczy.
Ogl±da³em ten film bodaj¿e 2 lata temu, rewelacja to nie jest ale warto obejrzeæ.
Come on Andy !
DUN I LOVE napisał:
Dzi¶ o 22:20 na TVP1 film "Wimbledon". Pamiêtacie, jak krêcili scenê na korcie centralnym, co opó¼ni³o 1 dnia rozpoczêcie gier? S³ysza³em, ¿e slaby film, ale chcia³bym siê o tym przekonaæ na w³asne oczy.
"Na korcie centralnym zobaczymy dzi¶, Serenê Williams i Andy'ego Rodddika"
Ten cytat znam na pamiêæ.
Generalnie film s³aby.
Administrator
A ja my¶la³em wchodz±c do tego w±tku, ¿e rozprawiacie o dzisiejszym rozdaniu Oscarów. Spory zawód.
Moje oczekiwania?
1. Incepcja nie dostaje statuetki dla najlepszego filmu.
2. Portman dostaje statuetkê za najlepsz± kobiec± rolê pierwszoplanow±.
3. Statuetka dla Rusha, dla najlepszego aktora drugoplanowego.
User
W nocy "Oscary". Pewnie wiêkszo¶æ zgarnie "The Social Network", czyli przeciêtniactwo. Nie napisze, ¿e kicha, bo film by³ zjadliwy ale spo¶ród innych nominowanych to "Black Swan" czy "Fighter" bij± historyjkê Zuckerbegra na ³eb. Nie wiem czym tu tak siê zachwycaæ. Wiem, ¿e jest bum na "fejsa" ale czy krytycy te¿ w niego powpadali? Rano siê przekonamy.
jaccol55 napisał:
3. Statuetka dla Rusha, dla najlepszego aktora drugoplanowego.
Jest jeszcze Christopher Bale, czyli Dick Eklund z "Fightera". Równie genialna rola co Rusha. Najchêtniej to przyzna³bym tê statuetkê obu.
Portman wydaje siê pewniakiem.
Ostatnio edytowany przez asiek (27-02-2011 20:29:46)
Administrator
Wojna Restrepo
Film dokumentalny pt. "Wojna Restrepo", nominowany do Oscara. Opowiada o wojnie w Afganistanie. Warto po¶wiêciæ te pó³torej godziny na obejrzenie tego filmu. Dokument bêdzie dostêpny do 4 marca.
Polecam.
Ojciec Chrzestny
Irena Kwiatkowska, legenda polskiego kina, zmar³a dzi¶ rano w wieku 98 lat.
Parê miesiêcy temu przegl±da³em ¿yciorysy niektórych polskich aktorów i by³em ciekaw, czy Pani Irena do¿yje 100 lat, szkoda. [*]
DUN I LOVE napisał:
Irena Kwiatkowska, legenda polskiego kina, zmar³a dzi¶ rano w wieku 98 lat.
Smutne. Pokój Jej Duszy.
Ojciec Chrzestny
Kolejna legenda kina odesz³a. Dzi¶ w nocy, w Los Angeles zmar³± Elizabeth Taylor. Mia³a 79 lat.
[*]
[*]
Ostatnio ogl±da³em horror Frontier(s), mogê go szczerze polecaæ tym którzy lubi± presjê, niepewno¶æ i ostr± sieczkê. Naprawdê polecam.
Polecam równie¿ Hitman z 2007 r. ¶wietny film.
User
Polecam "Match Point" (Wszystko gra). Kapitalny film Woody'ego Allena z w±tkiem tenisowym w tle. Namiêtne usta Scarlett Johansson i charyzmatyczny Johnathan Rhys- Meyers, mój ulubiony aktor zreszt±.
Nie mogê siê ju¿ doczekaæ, by zobaczyæ "Boga Mordu" Romana Polañskiego.
Ostatnio edytowany przez johnathan (23-03-2011 18:30:07)
Administrator
Pojawi³a siê nowa, d³ugo wyczekiwana produkcja Bagiñskiego, pt.: Kinematograf. Polecam!
Buntownik z wyboru
Od wczoraj w tvp kultura trwa kwiecieñ z Bergmanem. Filmy bêd± wy¶wietlane od poniedzia³ku do pi±tku po 20. Zapraszam mi³o¶ników ambitnego kina!