mtenis.pun.pl - forum fanów tenisa ATP
Administrator
Koubek w plecy 3 seta. A pani Sharapovej nagle zachcia³o siê graæ, jak ju¿ ka¿dy chce Feda ogl±daæ. Ehh, kobiety.
Ostatnio edytowany przez jaccol55 (24-06-2009 13:16:19)
User
To siê rozkrêci³ nam Boredo. Nie poznaje go¶cia. Jeszcze nigdy nie widzia³em go nastawionego na atak. Ale¿ siê sytuacja zmienia w tym meczu.
Edit: Zaraz ³adny mecz: Mirza-Cirstea
Ostatnio edytowany przez asiek (24-06-2009 13:17:21)
Ojciec Chrzestny
jaccol55 napisał:
Koubek w plecy 3 seta. A pani Sharapovej nagle zachcia³o siê graæ, jak ju¿ ka¿dy chce Feda ogl±daæ. Ehh, kobiety.
Ano. Najgorsze jest to, ¿e przez to oczekiwanie ca³y mój harmonogram nauczania na pi±tkowy egzamin mogê wyrzuciæ do kosza Bêd± grube opó¼nienia
Fish prze³amuje Tipsara, jak tam Syd ?
User
Dobrze , jesli troche sie denerwuje to bardziej z powodu pieciu setów jakie przyjdzie mu stoczyæ , za duzo , zdecydowanie ZA DU¯O potu splynie po nim dzisiaj , Novak odpoczynkow± runde bedzie mieæ , przyda siê
Ojciec Chrzestny
Sydney napisał:
Dobrze , jesli troche sie denerwuje to bardziej z powodu pieciu setów jakie przyjdzie mu stoczyæ , za duzo , zdecydowanie ZA DU¯O potu splynie po nim dzisiaj , Novak odpoczynkow± runde bedzie mieæ , przyda siê
Aha, czyli Mardy nie ma prawa wej¶æ do 3 rundy Liczy³em i liczê wci±¿, ¿e Fishy siê upora w 4 partiach i w miarê ¶wie¿y wyjdzie na Djoko. Fajnie by by³o, jakby stawi³ jaki¶ opór, bo Greul po wygraniu 1 gema w 2 secie postanowi³ wiêcej nie denerwowaæ faworyta
Dent prze³amany, chyba pozamiatane
User
DUN I LOVE napisał:
Aha, czyli Mardy nie ma prawa wej¶æ do 3 rundy ?
To juz Ty powiedziales Takie prawo jak najbardziej ma , i korzysta niestety
To kto mi tam zosta³ ? a Kohlschreiber
edit : Dent out
Ostatnio edytowany przez Sydney (24-06-2009 13:41:15)
User
U Djokovica jak w WTA czyli jedna wielka kpina.. Tyle prze³amañ to ja pamiêtam w finale Rotterdamu Nadal-Murray
Masta
Fed narazie bardzo spokojnie. w 3 secie z prze³amaniem czyli pozamiatane. Wygl±da na to, ¿e forma u Szwajcara wysoka, tak wiêc scenariusz turnieju raczej znany.
A¿ za bardzo. Roger gra na 50%, serwis te¿ oszczêdza, gra bardzo oszczêdnie (spokojnie), ale i pewnie. Bardzo dobrze biega i kiedy trzeba przyciska rywala. Jest nie¼le.
Na razie to to siê wszystko dziwnie uk³ada. Liczy³em na hit Fed- Kohli w 3. rundzie, a teraz Niemiec przegrywa 1:2 w setach z Minarem w 2. rundzie. Dziwne, taki to ju¿ urok Szkopów chyba. Nie ma co liczyæ na Philippa.
Tipsar te¿ wylecia³.
Fed ju¿ skoñczy³. Gra bardzo pewnie. Forma jest, to wa¿ne.
Ostatnio edytowany przez Jules (24-06-2009 16:10:49)
Moderator
Uprasza siê o niezapêdzanie siê, bo to mocno irytuje. Spokojnie panowie, krok po kroku, rywal po rywalu.
Bardzo przyzwoity mecz Feda, doskona³y return, demoluj±cy pierwszy serwis, swoboda, k±ty, doskona³e poruszanie siê. Jednak trawa to jego dom.
Soda przegra³ seta z Granollersem, Kohli walczy o pi±t± partiê z Minarem, pogratulowaæ.
Ostatnio edytowany przez Robertinho (24-06-2009 16:19:48)
Robertinho napisał:
Uprasza siê o niezapêdzanie siê, bo to mocno irytuje. Spokojnie panowie, krok po kroku, rywal po rywalu.
Nie zapêdzam siê, napisa³em tylko, ¿e jest swoboda i pewno¶æ. Taki wniosek z dwóch meczów mogê wyci±gn±æ.
Ojciec Chrzestny
Sydney napisał:
Llodra: Korty s± w fatalnym stanie
- Korty s± katastrofalne. Odbicia pi³ek myl±ce. Po dwóch dniach turnieju kort numer 2 jest szczególnie zniszczony. Nie wiem, w jakim bêdzie stanie po zakoñczeniu Wimbledonu - przyzna³ Francuz.
Masakra. No tak zniszczonego kortu jak central (w 3 dniu!) to ja tu jeszcze nie widzia³em. I nie jest to wina graczy, bo za koñcow± lini± zawsze by³o niez³e klepisko, ale tak ca³o¶ciowo patrz±c to ta trawa w tv jaka¶ solidnie przetrzewiona i strasznie brzydka
O szybko¶ci wolê siê nie wypowiadaæ. Mia³o byæ szybciej, a na pewno nie jest. Llodra ma racjê, ¿e na Rg jest szybciej. Wystarczy spojrzeæ na niektóre wyniki to siê za g³owê mo¿na z³apaæ. No ale ostatecznie to ja wolê poczekaæ, a¿ Grannolers odprawi Sodê
Fed
Moderator
Jules napisał:
Robertinho napisał:
Nie zapêdzam siê, napisa³em tylko, ¿e jest swoboda i pewno¶æ. Taki wniosek z dwóch meczów mogê wyci±gn±æ.
Mnie idzie raczej o kolegê nad Tob±. Jeszcze miesi±c temu Fed by³ jedn± nog± w tenisowym grobie, a teraz ju¿ niby pozamiatane jest.
User
Robertinho napisał:
Jeszcze miesi±c temu Fed by³ jedn± nog± w tenisowym grobie, a teraz ju¿ niby pozamiatane jest.
I to jest ca³y urok tego sportu. Jak dzi¶ ogl±da³am mecz Federera, a¿ siê za g³owê ³apa³am, jak kto¶ móg³ sadziæ dwa-trzy miesi±ce temu, ¿e to byæ mo¿e zmierzch jego kariery. Ogrywanie Garcia-Lopeza przychodzi³o mu z dziecinn± ³atwo¶ci±. Przyjemnie by³o ogl±daæ, jak nie u¿ywaj±c ca³ego swojego arsena³u, eliminuje Hiszpana z turnieju. Jest dobrze, ale prawdziwe granie zacznie siê dla Feda od æwieræfina³ów. Na g³êbsze wnioski trzeba jeszcze poczekaæ.
Last hit for Wimby
Skandal, Roddick 2gi mecz na korcie nr 1
Masta
Ale nie ma najmniejszego znaczenia co by³o miesi±c temu, czêsto ¿ycie kszta³tuje siê poprzez rzeczy dziej±ce siê niemal w u³amkach sekund, nie mówi±c ju¿ o ca³ym turnieju jak RG. Czasami w³a¶nie zastanawiami siê sk±d u niektórych ludzi tak drastyczne zmiany(na lepsze lub gorsze) w ci±gu tak niewielkiego odcinka czasu. Tote¿ sta³o siê u Rogera, my¶lê, ¿e triumf w Pary¿u odmieni³ go, nie chce mi siê wierzyæ, by¶my ujrzeli jeszcze na korcie znudzonego, wrêcz sfrustrowanego Szwajcara.
Jego tenis i samo podej¶cie do dyscplin nabrak³o ca³kowicie nowego wymiaru, wygl±da na to, ¿e lepszego.
Plan gier na dzieñ 4:
http://www.wimbledon.org/en_GB/scores/s … ule11.html
Kiri na centralce :O
A i brawo Roger /
User
Fed-Expresso napisał:
Ale nie ma najmniejszego znaczenia co by³o miesi±c temu, czêsto ¿ycie kszta³tuje siê poprzez rzeczy dziej±ce siê niemal w u³amkach sekund, nie mówi±c ju¿ o ca³ym turnieju jak RG. Czasami w³a¶nie zastanawiami siê sk±d u niektórych ludzi tak drastyczne zmiany(na lepsze lub gorsze) w ci±gu tak niewielkiego odcinka czasu.
Dlatego paradoksalnie ten, który by³ najwiêkszym zagro¿eniem dla Federera, okaza³ siê dla niego w najtrudniejszym etapie kariery- wybawc±. W³a¶nie te sekundy, krótkie chwile sta³y siê zal±¿kiem szansy, na jak± czeka³ Roger od wielu lat. Te¿ siê czasem nad tym zastanawiam, jaki "eksperci" mieli interes w tym, ¿e "pogrzebali" Federara zbyt pochopnie i na wyrost? Pozostanie to tajemnic± poliszynela. Osobi¶cie- w okresie gdy mu rzeczywi¶cie nie sz³o, nie gra³ tak jak nas do tego przyzwyczai³- zamiast chlapaæ jêzorem, spokojnie czeka³am na rozwój sytuacji i przede wszystkim wierzy³am, ¿e Szwajcar siê odbuduje.
Fed-Expresso napisał:
Tote¿ sta³o siê u Rogera, my¶lê, ¿e triumf w Pary¿u odmieni³ go, nie chce mi siê wierzyæ, by¶my ujrzeli jeszcze na korcie znudzonego, wrêcz sfrustrowanego Szwajcara.
Jego tenis i samo podej¶cie do dyscplin nabrak³o ca³kowicie nowego wymiaru, wygl±da na to, ¿e lepszego.
¯e zwyciêstwo w Pary¿u go odmieni³o, to widzieli¶my ju¿ po samym finale z Soderlingiem. Sam przecie¿ mówi³, i¿ nikt nie zarzuci mu ju¿ nigdy, ¿e nie wygra³ French Open. Mia³ wymalowan± na twarzy ulgê. To zdarzenie, jest kluczem do dalszych sukcesów, tak jak napisa³e¶, wygl±da na to, ¿e jego podej¶cie do tenisa jest aktualnie lepsze. Ja siê cieszê, bo im wiêcej wyluzowanych, szczê¶liwych tenisistów, tym lepiej dla ca³ej dyscypliny.
Administrator
Tenisowe w³adze maj± zamiar uwa¿nie przyjrzeæ siê jednemu ze spotkañ I rundy mêskiego turnieju na Wimbledonie. S± podejrzenia, ¿e spotkanie zosta³o ustawione.
We wtorek wieczorem wszczêto ¶ledztwo w sprawie jednego ze spotkañ rozegranego na kortach Wimbledonu, po tym jak bukmacherzy wstrzymali przyjmowanie zak³adów w zwi±zku z podejrzeniami o ustawienie meczu. ATP i badaj±ca sprawê TIU (Tennis Integrity Unit - organizacja powo³ana specjalnie do zwalczania nieprawid³owo¶ci w tenisie) odmawiaj± komentarza.
„Independent" ujawnia, ¿e chodzi o mecz Jurgen Melzer - Wayne Odesnik. Melzer w rankingu ATP znajduje siê o 79 lokat wy¿ej od Odesnika i by³ zdecydowanym faworytem bukmacherów. Przed meczem spotkanie cieszy³o siê jednak dziwnie zwiêkszon± popularno¶ci±, a bukmacherzy przestali przyjmowaæ zak³ady, gdy nadspodziewanie wielkie sumy by³y obstawiane na zwyciêstwo Melzera w trzech setach. Melzer wygra³ 6:1, 6:4, 6:2.
Zwykle mecze mniej znanych zawodników, których nie pokazuje siê w telewizji nie budz± wielkich emocji w¶ród obstawiaj±cych mecze. Na jednym z serwisów internetowych na ten mecz przyjêto zak³ady o ³±cznej warto¶ci miliona funtów. Wiêkszo¶æ oczywi¶cie na g³adkie zwyciêstwo Melzera. - Zwyciêstwo Melzera w trzech setach to w³a¶ciwie jedyny obstawiany wynik tego spotkania - przyznaje jeden z bukmacherów.
Powodem zwiêkszonego zainteresowania zak³adem nie móg³ byæ uraz Odesnika, bo Amerykanin ukrywa³ ten fakt przed opini± publiczn±. Odesnik zreszt± zaprzecza, ¿e móg³by mieæ cokolwiek wspólnego z tak± afer±. - Nic nie wiem na taki temat. Przyjecha³em tu graæ. Jestem m³ody i mam przed sob± karierê, nie zaryzykowa³bym utraty tego co mam - zapewnia Wayne Odesnik. - Nic nie wiem o tym zamieszaniu, ale moje ³atwe zwyciêstwo mnie nie dziwi - mówi z kolei Melzer.
To nie pierwszy przypadek, gdy tenisowa federacja musi zajmowaæ siê takimi podejrzeniami. Aktualnie badane jest kilka innych spotkañ. Kilku graczy jest pod ¶cis³± obserwacj± ze wzglêdu na podejrzenia ustawiania spotkañ w przesz³o¶ci.
Ale wymy¶laj±...
Moderator
DUN I LOVE napisał:
Wystarczy spojrzeæ na niektóre wyniki to siê za g³owê mo¿na z³apaæ. No ale ostatecznie to ja wolê poczekaæ, a¿ Grannolers odprawi Sodê
My¶le, ¿e najwy¿sza pora rozwa¿yæ inn±, ni¿ popatrzenie na narodowo¶æ graczy, metodê oceny przebiegu spotkania. Grannolers zaaplikowa³ Sodzie 23 asy i mia³ statystykê akcji przy siatce 22/26; z tego co wiem gra³ do¶æ ofensywnie. Za¶ Almagro(nie wspomnia³e¶ o nim zapewne tylko przez przeocznie ) wbi³ 28 asów, a Verdasco 20, nie mówi±c o obecno¶ci Ivo w 3 rundzie; wiêc chyba nie ma powodu a¿ tak dramatyzowaæ.
Niepokoi natomiast poziom zdarcia trawy, central wygl±da jak po finale, a mamy za soba dopiero 3 dni gier.
A co do ustawiania spotkañ... by³bym ostro¿ny, ale w obie strony, zarówno z oskar¿aniem, jak i z zupe³nym wykluczaniem takiego procederu. Przecie¿ jednak paru zawodników przyzna³o, ¿e mieli w trakcie turniejów dziwne telefony.
To nie musi byæ celowe oddanie meczu, ale w³a¶nie informacja o kontuzji gracza mo¿e byæ w kontek¶cie obstawiania bezcenna. Wystarczy, ¿e kto¶, kto o tym wie, "da cynk" komu trzeba. Davydenko w Sopocie te¿ by³ kontuzjowany ju¿ przed meczam i ponoæ nikomu o tym nie mówi³. Zosta³ oczyszczony i ta sprawa jest zamkniêta, ale dziwne rzeczy jakie siê wtedy dzia³y z typowaniem by³y faktem.
Wimbledon - Federer: Bans can stop match-fixing
Roger Federer believes the only way to ensure tennis never becomes a victim of match-fixing is to hand out lengthy bans to anyone caught up in it.
Reports have emerged that tennis authorities were investigating suspicious betting patterns in Juergen Melzer's first-round victory over Wayne Odesnik at Wimbledon on Tuesday after some bookmakers suspended their markets.
"It has no place in tennis those kind of things," world number two Federer said after his second-round win over Spaniard Guillermo Garcia-Lopez.
"But it's hard to control. I'm sure the (tennis governing bodies) ATP and the ITF, we're trying our best to catch those guys if there are any out there.
"I think we should have massive bans on those who get caught so they get really scared of doing it," he added.
The Tennis Integrity Unit, set up by the sport's governing bodies to investigate allegations of match-fixing, was alerted by several betting operators who had noted suspicious activity around Tuesday's match.
Media reports said one high street betting firm withdrew its odds after thousands of pounds in cash were staked at several London shops on a straight sets win for Melzer.
The Austrian won 6-1 6-4 6-2. Both Melzer and American Odesnik deny any wrongdoing.
Online betting exchange Betfair reported that odds on a three-set victory for the 26th seeded-Melzer had tumbled from their pre-match level of evens to 1-5.
According to media reports, all but £1,000 of the 255,000 staked on Betfair's correct-score market came down on a Melzer win in straight sets.
"Those (incidents of match-fixing) are things definitely we're trying to fight," said Federer.
"We have a good set up, so we can't avoid that there are some funny results sometimes here and there.
"That doesn't mean it's really happening. I never knew it existed until a few years ago when all of a sudden I heard about it. So I've been shocked to hear it.
"We always hope that the players also want the best for the sport. That's what it comes down to," added the Swiss.
Corruption in tennis came under the spotlight in 2007 when a match in Poland between Nikolay Davydenko and Martin Vasallo Arguello was reported for irregular betting patterns. Both players were cleared of any wrongdoing.
Since then a number of players have been fined and banned for betting on matches they were not involved in dating back several years but no one has been found guilty of match-fixing in tennis.(eurosport)
Ostatnio edytowany przez Robertinho (25-06-2009 11:05:11)